Weer aan het werk
met een stoma

Nieuw stomamateriaal proberen?

Vraag een gratis proefpakket aan.

Klik hier voor een gratis proefpakket

Stoma & werken

Stoma en werken

Werken met een stoma kan, maar is soms niet mogelijk. Dit is erg afhankelijk van het soort werk dat je doet, je persoonlijke situatie en de reden waarom de stoma is aangelegd. Na de aanleg van een stoma hervat ruim de helft van de mensen het werk volledig. Ongeveer 25% gaat parttime werken, 25% keert niet terug in het arbeidsproces.

Contact met collega's

Contact met collega's

Tussentijds contact met collega’s maakt terugkeren op je werk vaak gemakkelijker. Openhartig zijn over je stoma en collega's inlichten over dat wat je zelf kwijt wilt, is een persoonlijke keuze. Dit hangt natuurlijk ook af van je werkomstandigheden. Als je het zelf belangrijk vindt, kan je jouw collega’s inlichten dat je een stoma hebt. Als je een colo- of ileostoma hebt, kan je bijvoorbeeld aangeven dat je geen controle hebt over gasvorming en eventuele windjes. Zo snappen je collega's waar geluidjes vandaan komen.

Werkintensiteit

Werkintensiteit


Vermoeidheid
Vermoeidheid is een veel gehoorde klacht. Het is belangrijk dat je weer bent hersteld van de operatie en eventuele aanvullende behandeling, zoals chemotherapie. Werken wordt weer mogelijk als je fit bent en goed met je stoma om kan gaan. Bespreek met je leidinggevende en/of bedrijfsarts de mogelijkheid om bijvoorbeeld met halve werkdagen te beginnen.

Heffen/tillen
Het is verstandig om geen te zware lasten te tillen, omdat een té grote druk op de buikwand de aanleiding kan geven tot een breuk (hernia) rond de stoma. Dit kan je bespreken met je leidinggevende en/of bedrijfsarts. Aangepast werk of een aanpassing in het toilet om je stoma te verzorgen kunnen oplossingen bieden.

Werkplek
Wanneer je een rectumamputatie hebt ondergaan, kan een aangepaste stoel een oplossing bieden om het zitcomfort te verhogen. In hoeverre aanpassingen nodig zijn, hangt natuurlijk ook af van de werkzaamheden die je verricht. 

Stoma verzorgen op je werk

Verzorgen van je stoma op je werk


Het verzorgen van mijn stoma op mijn werk
Je stoma kan je verzorgen op het toilet. Meestal is daar een fonteintje en een afvalbak met deksel. Op damestoiletten zijn deze meestal al aanwezig, in de herentoiletten niet altijd. Het is handig om op de werkplek wat stomamateriaal op voorraad te hebben, zodat je dit niet iedere dag hoeft mee te nemen. 

Waar laat ik mijn gebruikte stomazakje?
Maak als je een leegbaar zakje hebt dit eerst leeg in het toilet, voordat je deze vervangt. Je kunt gewone afvalzakjes gebruiken om het materiaal in te doen. Een afvalzakje is meestal luchtdicht af te sluiten. De afvalzakjes met gebruikte stomamaterialen kunnen met het gewone huisafval in de afvalcontainer weggegooid worden.

 

Overige onderwerpen