U bent succesvol uitgelogd.

Hello !
Logout
close

Relaties

Relaties en vriendschap met een stoma

Een operatie waarbij een stoma aangelegd wordt, is een grote en ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen.

Test gratis ons stomamateriaal!


Vraag een gratis proefpakket aan.

Klik hier voor een gratis proefpakket

Hoe zal mijn partner reageren? 

Het is belangrijk da je vanaf het eerste informatiemoment over de operatie en aanleg van de stoma, je partner er zoveel mogelijk bij betrokken is. Jij en je partner moeten beiden wennen aan de veranderde situatie en jouw veranderde lichaam. Dit vraagt om wederzijds begrip. Het gewenningsproces kost tijd. Vooral door er in alle openheid met elkaar over te praten, kan je samen veel overwinnen.

Invloed op intimiteit en seksualiteit
Na de operatie heb je niet meteen zin in seks. Aandacht, intimiteit, vertrouwen en tederheid zijn vaak veel belangrijker. Iedereen heeft daarin zijn of haar eigen proces. Het is wel belangrijk dat je met je partner praat over wat er in een later stadium bij je speelt, wat je bezighoudt en waar je bang voor bent. Je vindt meestal samen met je partner jouw weg daarin. Daardoor leer je weer opnieuw houden van je lichaam en op een andere manier intiem te zijn. De rest komt dan vanzelf. Wanneer je met vragen zit en erover wilt praten, aarzel dan niet om er met je stomaverpleegkundige of behandelend arts over te praten.

Hoe vertel ik anderen over mijn stoma? 

Aan iemand vertellen dat je een stoma draagt, hangt af van de relatie die je met diegene hebt. Aan mensen die dichtbij je staan, is het aan te raden om te vertellen dat je een stoma hebt of gaat krijgen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld je gezin, familie, vrienden en/of collega’s. Door vrijuit over je stoma te praten, krijgen alle betrokkenen de kans om te wennen aan de nieuwe situatie en kunnen zorgen en/of problemen met elkaar worden besproken. Op deze manier vind je ook steun bij elkaar en voel je jezelf meer op je gemak.

Hierbij is het ook goed om te bedenken dat er geen enkele reden is om je te schamen. Door erover te praten, ga je ook merken dat veel mensen in je omgeving weten wat een stoma is en hiervoor ook veel begrip kunnen opbrengen. Dit wil echter niet zeggen dat je iedereen op de hoogte moet brengen dat je een stomadrager bent. Mensen met wie je een oppervlakkige relatie hebt hoeven dit niet te weten. Erover praten kan en wellicht dat je hierdoor in je omgeving mensen tegenkomt die al jaren een stoma hebben zonder dat je dat wist.

Weer op visite of naar een feestje? 

Als je zo ver bent om weer naar vrienden te gaan of een feestje te bezoeken, dan heb je al een grote drempel overwonnen. Als je een urinestoma hebt moet je misschien wel je urinezakje een keer extra leegmaken omdat je mogelijk wat meer drinkt dan normaal. Ook zorgen alcoholische dranken ervoor dat je meer urine aanmaakt. Neem voor de zekerheid extra stomamateriaal mee.

stomaproefpakket softima

Nieuw stomamaterial

Nieuw stomamateriaal proberen?

Vraag een gratis proefpakket aan.

Klik hier voor een gratis proefpakket