U bent succesvol uitgelogd.

Hello !
Logout

Multiple sclerose

Plasproblemen bij MS

De blaas is een holle rekbare spier met een sluitspier. Samen hebben zij twee functies: urine verzamelen en loslaten. Bij schade aan de zenuwbanen door MS (multiple sclerosis) is er geen goede communicatie meer via de zenuwbanen waardoor de blaasspieren niet meer goed samenwerken. Er kan bij beide spieren overactiviteit en onderactiviteit ontstaan. En dit kan al voorkomen als je nog maar pas net MS hebt.

Waardoor ontstaan plasproblemen bij MS?

 • De blaasspier kan overactief zijn, waardoor je je urine niet goed kan ophouden. Je moet vaak en dringend plassen.
 • De blaas kan niet goed meer samenknijpen waardoor je niet helemaal goed kan uitplassen. Er blijft dan urine achter in de blaas. Dit verhoogt de kans op urineweginfecties.
 • De sluitspier kan overactief zijn. Ook dan lukt het niet om de blaas te legen, omdat de sluitspier de plasbuis dichtknijpt.
 • Soms wordt de plasbuis juist niet goed afgesloten. Dit heet stressincontinentie. Je verliest dan kleine beetjes urine vooral als er druk op je blaas komt bijvoorbeeld als je moet hoesten, persen, niezen of springen.
   

Bij mensen met MS kunnen deze problemen sterk wisselen en door elkaar heen lopen. Overactiviteit van de blaas kan in de loop der jaren verergeren, want er is een verband tussen de neurologische toestand en de blaasfunctie. Ook kan overactiviteit overgaan in onderactiviteit, en kunnen beiden zelfs tegelijk voorkomen (bijvoorbeeld overactiviteit in de urine-opslagfase, en onderactiviteit tijdens de plasfase).

Ben je op zoek naar een eenmalige katheter die beter bij je past?

Je wensen kunnen ook in de loop van de tijd veranderen. Ben je niet meer tevreden met je huidige katheter, dan ben je vrij om te wisselen. Je kan een gratis proefpakket aanvragen. Onze verpleegkundige Yvette helpt je graag op weg met een vrijblijvend advies.

Vrijbijvend advies

Neem contact op

Thank you very much for your request!

check_circle

It will be forwarded to a responsible contact person who will get in touch with you as soon as possible.

Your request could not be submitted. Please try again.

warning
handsome bearded senior man in eyeglasses holding digital tablet and smiling at camera

Bescherming van persoonsgegevens
Jouw persoonsgegevens worden beschermt en verwerkt volgens de richtlijnen van onze privacyverklaring.

Verschillende soorten MS blaas- en plasklachten

Er kunnen verschillende soorten MS gerelateerde blaas- en plasklachten ontstaan.

 • Ongewild urineverlies (‘incontinentie’)
 • Vaak moeten plassen
 • ’s Nachts vaak plassen of urine verliezen
 • Gevoel dat je nog moet plassen en er urine achter blijft in de blaas na het plassen
 • Plotselinge aandrang die moeilijk is uit te stellen (‘urgency’ klachten)
 • Wel aandrang, maar de urine komt niet of komt moeilijk op gang
 • Blaasontstekingen (urineweginfecties)
   

Wat te doen bij blaas- en plasproblemen?

 • Een overactieve blaas kan lijken op een blaasontsteking. Het is daarom belangrijk dat een blaasontsteking wordt uitgesloten door een urineonderzoek.
 • Bij de overgang van warmte naar koude ontstaat ook vaak aandrang om te plassen. Draag warme kleding en zorg dat je niet afkoelt.
 • Draag kleding die snel los kan om ongelukjes te voorkomen(bijvoorbeeld elastische broeken, of sluitingen met klittenband of een rits).
 • Raadpleeg je huisarts of MS-verpleegkundige: bij een branderig gevoel bij het plassen, steeds hele kleine beetjes moeten plassen of veel loze aandrang. Met een urineonderzoek kan een blaasontsteking vastgesteld worden. Eventueel kan je worden doorgestuurd naar een uroloog
 • Voor het registreren van plasklachten kan een ‘plasdagboekje’ bijgehouden worden: je schrijft hierin gedurende 24 uur wanneer en hoeveel je plast.
   

Gevolgen blaas en plasproblemen bij MS

 • Urineweginfecties: je hebt de neiging om minder drinken om niet zo vaak te hoeven plassen. De bacteriën in je blaas worden dan minder weggespoeld en kunnen vermeerderen en dan heb je meer kans op een blaasontsteking. Ook krijg je door minder drinken een grotere kans op obstipatie. Door de volle darmen ontstaat er meer druk op je blaas, wat de blaasklachten weer verergert.
 • Als je niet goed kunt uitplassen blijft er telkens te veel urine achter. Dit heet urineretentie. Dat kan leiden tot urineweginfecties of zelfs nierschade.
 • Dit alles kan je kwaliteit van je leven beïnvloeden; het plassen beheerst je doen en laten en kan erg beperkend zijn.
   

Bespreek daarom tijdig je klachten want het is niet iets om je voor te schamen. Door er wat aan te doen krijg je weer regie over je leven en zijn blaasontstekingen en ongelukjes verleden tijd. Je kunt met je vragen terecht bij je huisarts, neuroloog, uroloog, revalidatiearts, of MS-verpleegkundige.

Actreen® geeft mij weer vleugels

Jolanda heeft MS en vertelt in een aantal blogs over haar zelfkatherisatie-ervaring.

chevron_rightLees de blog van Jolanda

Zelfkatheterisatie en MS

Als er na het plassen steeds urine achterblijft, heb je continu het gevoel dat je moet plassen. Ook is er dan een verhoogd risico voor blaasontsteking. De urine die achterblijft, kan door middel van (zelf-) katheterisatie weggehaald worden.

 

Bij katheterisatie wordt er een buisje (katheter) via de plasbuis in de blaas gebracht, waardoor de urine uit de blaas kan stromen. Als er geen urine meer komt, wordt het buisje verwijderd. Dit kan één tot meerdere keren per dag noodzakelijk zijn bijvoorbeeld voor de nacht en gedurende de dag. Dit is intermitterend katheteriseren en dat doe je met een eenmalige katheter die je na het katheteriseren weggooit. Als je een goede handfunctie hebt kan je dit zelf leren.

 

MS en Actreen® katheters

Actreen® katheters hebben een aantal voordelen die het verschil kunnen maken voor mensen met MS:

 • De Actreen® katheters zijn direct klaar voor gebruik, door hydrofiele coating die niet geactiveerd hoeft te worden. Je hoeft dus niet in een stugge verpakking te knijpen om het glijmiddel te activeren. Ook krijg je geen vlekken op je kleding van activatievloeistof.
 • De katheter blijft tot 60 minuten na opening glad en droogt niet uit*
 • Er zijn diverse soorten katheters waaronder mini katheters voor vrouwen en ook katheters met geïntegreerde opvangzak. Verkrijgbaar in CH 8 - CH 18 afhankelijk van de soort katheter. De katheter is gemaakt van TPO, dus PVC vrij.
 • De katheter is ook geschikt voor gebruikers met een verminderde handfunctie. De gemakkelijk te scheuren verpakking van de mannenkatheter is met 1 vinger te openen door je vinger in een daarvoor bestemde lus te steken. De vrouwenkatheter is ook verpakt in gemakkelijk open te scheuren plastic materiaal.
 • De minimale verpakking is zo gemaakt dat er verschillende no-touch opties zijn. Door deze no-touch opties hoef je de katheter niet aan te raken en voorkom je blaasontstekingen. De minikatheter voor vrouwen heeft een katheter blok, vleugels waarmee je kunt sturen. De verpakking is recyclebaar.
 • De variant met geïntegreerde opvangzak heeft een terugslagklep waardoor deze niet leegloopt als je deze weglegt omdat je je eerst wil aankleden voordat je de zak leegt.
 • De mannenkatheters kan je vouwen en ongezien meenemen in je mouw of sok. De vrouwenkatheters zijn zo klein dat vouwen niet nodig is. In elke verpakking zit een handige etui waarin een aantal katheters passen om je dagelijkse kathetersets discreet mee te nemen.

Actreen® katheters kunnen het verschil maken als je MS hebt


Wil je dit verschil ervaren? Vraag dan een gratis proefpakket aan.

Klik hier voor een gratis proefpakket