U bent succesvol uitgelogd.

Hello !
Logout

Dwarslaesie

Plasproblemen bij een dwarslaesie

Bij een dwarslaesie zijn de zenuwbanen in het ruggenmerg geheel of gedeeltelijk beschadigd. Alle signalen van de hersenen naar de rest van het lichaam en omgekeerd gaan door het ruggenmerg. Daardoor kan een dwarslaesie leiden tot geheel of gedeeltelijk verlies van bewuste controle over spieren en gevoel. Een dwarslaesie kan ontstaan door een ongeval, ontsteking, tumor of bloeding.

Gevolgen van een dwarslaesie

De gevolgen van een dwarslaesie variëren door de ernst en hoogte van de beschadiging. Er treedt verlamming in spieren en gevoelsverlies op onder de plaats van de beschadiging. Hoe hoger de dwarslaesie, hoe meer zenuwen er uitvallen. Bij een complete dwarslaesie zijn de zenuwen in het ruggenmerg geheel beschadigd en is er geen gevoel en beweging meer mogelijk. Bij een incomplete (partiële) dwarslaesie is het ruggenmerg gedeeltelijke beschadigd. Bepaalde functies zijn nog te gebruiken, ook is de kans op herstel groter.


Niet meer kunnen lopen is het meest zichtbare gevolg van een dwarslaesie, maar een dwarslaesie heeft nog meer gevolgen. Alle patiënten met een dwarslaesie hebben problemen met plassen en met de stoelgang. Je hebt een verhoogd risico op een blaasontsteking omdat je niet meer voelt dat je blaas vol is en omdat je de blaas niet goed meer kan leeg plassen. Dit heet een retentieblaas. Om dit te voorkomen ga je leren om met een katheter je blaas een aantal keer per dag te legen. De katheter die je daarvoor gebruikt is een eenmalige katheter. Er zijn speciale katheters voor mannen en vrouwen. 

Ben je op zoek naar een eenmalige katheter die beter bij je past?

Je wensen kunnen ook in de loop van de tijd veranderen. Ben je niet meer tevreden met je huidige katheter, dan ben je vrij om te wisselen. Je kan een gratis proefpakket aanvragen. Onze verpleegkundige Yvette helpt je graag op weg met een vrijblijvend advies.

Vrijbijvend advies

Neem contact op

Thank you very much for your request!

check_circle

It will be forwarded to a responsible contact person who will get in touch with you as soon as possible.

Your request could not be submitted. Please try again.

warning
Disabled woman in a wheelchair in a store

Bescherming van persoonsgegevens
Jouw persoonsgegevens worden beschermt en verwerkt volgens de richtlijnen van onze privacyverklaring.

Zelfkatheterisatie en een dwarslaesie

Bij katheterisatie wordt er een buisje (katheter) via de plasbuis in de blaas gebracht, waardoor de urine uit de blaas kan stromen. Als er geen urine meer komt, wordt het buisje verwijderd. Dit kan één tot meerdere keren per dag noodzakelijk zijn bijvoorbeeld voor de nacht en gedurende de dag. Dit is intermitterend katheteriseren en dat doe je met een eenmalige katheter die je na het katheteriseren weggooit. Als je een goede handfunctie hebt kan je dit zelf leren.


Dwarslaesie en Actreen® katheters

Actreen® katheters hebben een aantal voordelen die het verschil kunnen maken voor mensen met een dwarslaesie:
 

  • De Actreen® katheters zijn direct klaar voor gebruik, door hydrofiele coating die niet geactiveerd hoeft te worden. Je hoeft dus niet in een stugge verpakking te knijpen om het glijmiddel te activeren. Ook krijg je geen vlekken op je kleding van activatievloeistof.
  • De katheter blijft tot 60 minuten na opening glad en droogt niet uit*
  • Er zijn diverse soorten katheters waaronder mini katheters voor vrouwen en ook katheters met geïntegreerde opvangzak. Verkrijgbaar in CH 8 - CH 18 afhankelijk van de soort katheter. De katheter is gemaakt van TPO, dus PVC vrij.
  • De katheter is ook geschikt voor gebruikers met een verminderde handfunctie. De gemakkelijk te scheuren verpakking van de mannenkatheter is met 1 vinger te openen door je vinger in een daarvoor bestemde lus te steken. De vrouwenkatheter is ook verpakt in gemakkelijk open te scheuren plastic materiaal.
  • De minimale verpakking is zo gemaakt dat er verschillende no-touch opties zijn. Door deze no-touch opties hoef je de katheter niet aan te raken en voorkom je blaasontstekingen. De minikatheter voor vrouwen heeft een katheter blok, vleugels waarmee je kunt sturen. De verpakking is recyclebaar.
  • De variant met geïntegreerde opvangzak heeft een terugslagklep waardoor deze niet leegloopt als je deze weglegt omdat je je eerst wil aankleden voordat je de zak leegt.
  • De mannenkatheters kan je vouwen en ongezien meenemen in je mouw of sok. De vrouwenkatheters zijn zo klein dat vouwen niet nodig is. In elke verpakking zit een handige etui waarin een aantal katheters passen om je dagelijkse kathetersets discreet mee te nemen.

Actreen® is verrassend praktisch

Kom meer te weten over eenmalige katheters.

chevron_rightMeer informatie

Hoe kies je de juiste eenmalige katheter?

Je kunt gratis een startpakket aanvragen maar zorg dat je een plasprobleem eerst bespreekt met je dwarslaesie- verpleegkundige of continentie-verpleegkundige. Zelfkatheteriseren is een handeling die eenvoudig is aan te leren, maar wel goed moet worden uitgelegd.

Actreen® katheters kunnen het verschil maken als je een dwarslaesie hebt


Wil je dit verschil ervaren? Vraag dan een gratis proefpakket aan.

Klik hier voor een gratis proefpakket