U bent succesvol uitgelogd.

Hello !
Logout
close

De link tussen therapie en toediening

Vasculaire toegang

Of het nu gaat om chemotherapie, anesthesie, intensive care of spoedeisende hulp, vasculaire toegang is een belangrijk en cruciaal onderdeel van medische behandelingen. Het aanleggen van een goede intraveneuze toegang voor toediening van medicatie is een van de meest frequente handelingen in een ziekenhuis. De juiste keuze voor de intraveneuze toegang beperkt het risico op complicaties en toekomstig vaatstelsel. 

Veneuze toegang: perifere en centrale katheters

Voor de toegang tot een bloedvat wordt een veneuze katheter in het bloedvat geplaatst. Dit kan een perifere katheter (PIVC en Deep Access PIVC), perifeer ingebrachte centrale katheter (PICC) of een centraal veneuze katheter (acute CVC, getunnelde katheter of PAC) zijn.

Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen, eigen indicaties en contra-indicaties. Een juiste keuze van het type katheter draagt bij aan de efficiëntie van de therapie en het comfort van de patiënt. De keuze wordt onder andere bepaald door het type behandeling, de duur van de therapie en de kwaliteit van de vaten. Een beslisboom kan helpen bij de juiste keuze en de kwaliteit van zorg verhogen. Door de patiënt te betrekken bij de keuze of in ieder geval niet uit het oog te verliezen kan ook rekening gehouden worden met kwaliteit van leven.

Infuustherapie

check_circle

Your request could not be submitted. Please try again.

warning