Er zijn geen resultaten gevonden voor jouw zoekopdracht.
Inhoud
U bent succesvol uitgelogd.
Uitdagingen in de gezondheidszorg
De druk op de gezondheidszorg is een probleem waar iedereen die in de gezondheidszorg werken mee te maken krijgen. Toenemende werkdruk, niet beschikbare middelen en een stressvolle omgeving dragen hier aan bij. Wij hebben oplossingen om deze uitdagingen aan te pakken.
Crisis in de gezondheidszorg: op het eerste gezicht is dit een nogal abstracte term. Maar als je een ziekenhuis bezoekt, ontdek je wat het concreet betekent. Prof. Dr. Wolfgang Buhre, voorzitter van de European Society of Anaesthesiology and Intensive Care Medicine (ESAIC), vat het samen: "Het eerste wat patiënten merken is dat de wachttijden langer zijn en dat diagnostiek daardoor gevaarlijk vertraagd kan worden. Dit is wat we bedoelen met een crisis in de gezondheidszorg." Maar er zijn nog ernstigere gevolgen: “Hoe groter de crisis, hoe minder tijd zorgverleners hebben om voor patiënten te zorgen en hoe groter het risico op menselijke fouten.” Tijdsdruk in een klinische omgeving kan ernstige gevolgen hebben: katheters worden verkeerd geplaatst, infecties worden over het hoofd gezien, medicatie wordt verkeerd toegediend. Dit is duidelijk: de crisis in de gezondheidszorg is een internationaal fenomeen, met een tekort aan medisch personeel in alle landen.”
“We hebben te maken met een zeer complex systeem waarin vergrijzende samenlevingen, uitdagende werkomstandigheden, immigratie en emigratie elk een specifieke rol spelen. Geen van deze factoren kan op korte termijn worden opgelost en er is niet één eenvoudige oplossing.” Wolfgang Buhre, die ook hoogleraar perioperatieve geneeskunde en anesthesiologie is aan het UMC Utrecht, zet ook een rem op de hoop op puur technische oplossingen, zoals robotica: “Er zullen zeker ooit zorgrobots komen, maar naar mijn mening niet in de komende 20 jaar.” Toch zijn er ook redenen voor optimisme: “We kunnen de crisis oplossen,” zegt professor Buhre, “als iedereen zijn krachten bundelt en werkt aan de efficiëntie van zorgsystemen.” B. Braun levert hier een beslissende bijdrage door medische, verpleegkundige en administratieve activiteiten te vereenvoudigen, wat kan leiden tot meer tijd voor patiëntenzorg.”
Personeelstekort
Het tekort aan gezondheidsmedewerkers is een wereldwijd probleem. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat er in 2030 wereldwijd een tekort zal zijn van 10 miljoen gezondheidsmedewerkers. Verpleegkundigen alleen al zullen goed zijn voor bijna de helft van dat aantal.
Een tekort aan gezondheidsmedewerkers en een grotere werkdruk zal ernstige gevolgen hebben voor de wereldwijde gezondheid. “Verpleegkundigen dragen één van de grootste lasten in de gezondheidszorg”, zei secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties toen hij 2020 uitriep tot Internationaal Jaar van de Verpleegkundige en de Vroedvrouw. “Ze doen moeilijk werk en maken lange dagen, terwijl ze het risico lopen op letsel, infecties en de mentale gezondheidsproblemen die gepaard gaat met dergelijk traumatisch werk.”
Deze analyse laat de variërende dichtheid van verplegend personeel per 1.000 inwoners in geselecteerde landen zien, wat wijst op aanzienlijke verschillen en de dringende behoefte aan strategische personeelsplanning in gezondheidszorgstelsels wereldwijd.
In landen met lage inkomens zullen de bestaande ongelijkheden in de toegang tot gezondheidszorg naar verwachting nog groter worden. Terwijl er in Groot-Brittannië meer dan acht verpleegkundigen per 1000 mensen zijn, zijn er bijvoorbeeld minder dan vijf op de Filippijnen en slechts twee in India. Volgens de WHO zal Afrika verantwoordelijk zijn voor 52% van het tekort aan gezondheidswerkers in 2030.
Door de vergrijzing neemt de vraag naar verpleging en verzorging toe, maar het tekort aan zorgpersoneel is net zo nijpend in landen met een hoog inkomen. De WHO schat dat Europa in 2030 ongeveer 830.000 verpleegkundigen minder zal hebben dan nu.
“"Waarom moet verplegend personeel belangrijke informatie uittypen op een computer? Kan dat niet worden opgenomen met een dicteerfunctie en worden uitgeschreven met de juiste software?"”
Burn-out, stress en verloop
De gezondheidszorgsystemen verschillen van land tot land, maar de redenen voor de crisis in de gezondheidszorg zijn overal gelijk. Professor Buhre vat het als volgt samen: "Een belangrijk kenmerk van de crisis in de gezondheidszorg is dat de aantrekkelijkheid van het beroep van verpleegkundige sterk afneemt. Jonge mensen realiseren zich dit natuurlijk en willen daarom steeds minder graag in deze sector werken." Uit een onderzoek van de managementconsultants McKinsey in de VS, dat gezien kan worden als een prototype voor de situatie in landen in het Noorden, bleek dat een groot deel van het personeel hun werk als “zinvol” beschouwt en hun interactie met patiënten over het algemeen positief beoordeelt. Dit compenseert echter nauwelijks de aspecten van hun werk die als uitdagend en onbeheersbaar worden ervaren.
0%
van de ondervraagde verpleegkundigen in Europa die zeggen dat ze van plan zijn hun baan op te zeggen.
“"Een van de grootste stressfactoren voor verplegend personeel in ziekenhuizen is dat de verschillende werkstappen nauwelijks op elkaar zijn afgestemd. Hiervoor bestaan al lang technische oplossingen. "”
Burn-out wordt ook consequent genoemd als de belangrijkste reden voor verpleegkundigen om van baan te veranderen. De bereidheid om dat te doen is alarmerend hoog.
Het vertrek van professionals in de gezondheidszorg wordt gedreven door verschillende kritieke factoren. De belangrijkste problemen zijn burn-out door hoge werkdruk, onvoldoende compensatie, gebrek aan carrièremogelijkheden en onvoldoende ondersteuning op de werkplek. Het aanpakken van deze problemen is van vitaal belang om bekwaam verpleegkundig personeel te behouden en duurzame gezondheidszorg te garanderen.
Migratie
Nu steeds meer zorgverleners over de hele wereld een tekort aan personeel melden, is het duidelijk dat de wereld dringend meer medisch personeel nodig heeft. Naast de ongelijke toegang tot gezondheidszorg tussen landen, zijn rijke landen steeds afhankelijker geworden van armere landen voor hun medisch personeel, waardoor elk jaar duizenden gezondheidswerkers migreren.
0%
van alle verpleegkundigen in landen met een hoog inkomen zijn in het buitenland geboren of in het buitenland opgeleid.
0%
van de lokaal opgeleide artsen in Afrika is gemigreerd naar landen met een hoog inkomen.
0k
verpleegkundigen uit de Filippijnen werken in OESO-landen met een hoog inkomen.
Gedreven door ongelijkheden in lonen, arbeidsomstandigheden en carrièremogelijkheden heeft migratie van medisch personeel een aanzienlijke impact op de wereldwijde gezondheidszorg. Landen met hoge inkomens trekken verpleegkundigen aan uit regio's met lagere inkomens, waardoor de plaatselijke tekorten verergeren. Inzicht in deze migratiepatronen is cruciaal voor het ontwikkelen van beleid dat de wereldwijde behoeften aan gezondheidszorg in balans brengt en een rechtvaardige verdeling van het personeelsbestand bevordert.
WHO-gegevens van 86 landen laten zien dat 1 op de 8 verpleegkundigen geboren of opgeleid is in een ander land dan het land waar ze momenteel werken. Het percentage in het buitenland geboren verpleegkundigen is zelfs nog hoger in rijkere landen.
Lage lonen, een hoge ratio verpleegkundigen/patiënten en beperkte mogelijkheden zijn de belangrijkste redenen voor verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers om te migreren.
Door wereldwijde personeelstekorten zijn zorgprofessionals de meest waardevolle bron in ziekenhuizen. Hun meest beperkte bezit is tijd. Ontdek oplossingen om kostbare tijd vrij te maken.
Learn moreBronnen