U bent succesvol uitgelogd.

Hello !
Logout

Compliance tools

Hoe kun je handhygiëne verbeteren?

Zorg ervoor dat iedereen binnen jouw organisatie het belang van handhygiëne begrijpt. Leer jezelf en anderen hoe je je handen op de juiste manier moet wassen en desinfecteren. Daarnaast is het belangrijk dat handwasmiddelen en handalcohol gemakkelijk toegankelijk zijn voor iedereen. Op deze pagina vind je educatief materiaal volgens de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Richtlijnen voor handhygiëne

Binnen de Private Organisation for Patient Safety (POPS) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zetten we ons in om wereldwijd het bewustzijn over het belang van handhygiëne te vergroten. Het doel is om gezondheidszorggerelateerde infecties te laten dalen door verbeterde handhygiëne, gebaseerd op de algemene doelstelling van het WHO Clean Care is Safer Care Programme.

Wat zijn de 5 momenten van handhygiëne?

De 5 momenten van handhygiëne zijn richtlijnen die bepalen wanneer je je handen moet wassen of desinfecteren om de overdracht van micro-organismen te verminderen en zo infecties te voorkomen.

1. Voordat je een patiënt raakt
Om te voorkomen dat je mogelijk pathogene bacteriën overdraagt naar de patiënt.

2. Voordat je een schone/aseptische procedure uitvoert
Om te voorkomen dat je de patiënt besmet met bacteriën. Een voorbeeld hiervan is het aanbrengen van een wondverband of het inbrengen van een katheter.

3. Na een risico van blootstelling aan lichaamsvocht
Om te voorkomen dat je jezelf en anderen besmet met bacteriën. Bijvoorbeeld door bloed, urine, braaksel en ontlasting.

4. Na het aanraken van een patiënt
Om te voorkomen dat je, jezelf en andere besmet met bacteriën afkomstig van de patiënt.

5. Na aanraken van de omgeving van de patiënt
Om te voorkomen dat je, jezelf en andere besmet met bacteriën afkomstig van de patiënt. Bijvoorbeeld na het aanraken van beddengoed, meubels en medische apparatuur.

 

Hoe goed ken jij de 5 momenten van handhygiëne?

Ben je benieuwd naar jouw kennis rond handhygiëne? Speel het 5 momenten spel!

Test nu jouw kennis

Instructie handontsmetting en handdesinfectie

Posters 5 momenten van handhygiëne

Wil je handige tips en tools ontvangen over handhygiëne?

Jaarlijks krijgen 7,1% van de patiënten een ziekenhuisinfectie. Dit kost, naast het leed voor de patiënt, gemiddeld € 1.400,- aan extra behandelkosten. 50% van deze infecties is met goede handhygiëne te voorkomen. We helpen je graag om de handhygiëne in jouw organisatie te verbeteren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief en je krijgt van ons handige tips en tools. Vergeet je inschrijving niet te bevestigen met de email die je in je inbox krijgt.

Infectiepreventie en controle

check_circle

Your request could not be submitted. Please try again.

warning