Het voorkomen van een urineweginfectie

Productsnelzoeker

Kies een categorie of subcategorie

Voorkomen van een urineweginfectie

urineweginfectie

Hoe voorkom je een urineweginfectie?

Als je katheteriseert heb je een grotere kans op een urineweginfectie. Door goed je handen te wassen en de katheter niet aan te raken kan je al veel voorkomen. Ook kan je door kleine aanpassingen in je voeding en drank een blaasontsteking voorkomen.

Aanpassingen in voeding

Aanpassingen in het voedingspatroon

Gebruik minder verzurende voeding zoals koffie, zwarte thee, vlees, vleeswaren, soja, suiker, granen, frisdranken en kaas. Zo'n 75-80% van je voeding bestaat idealiter uit basen: groente, fruit, water, zure zuivel, kruidenthee etc.

Beperk het gebruik van: suikers en snelle koolhydraten zoals tarwe, bloem en frisdranken of fruitsappen, die ervoor zorgen dat je insuline gaat aanmaken. Insuline is een sterk ontstekingsbevorderend hormoon. Ook hardnekkige Candida infecties (die gedijen bij overmatige suikers) kunnen steeds terugkerende blaasontstekingen veroorzaken.

Drink regelmatig over de dag water met wat citroensap of gebruik 3-4 keer per dag een vitamine C supplement. Door voldoende water/kruidenthee te drinken, krijgen bacteriën minder kans om zich te vermenigvuldigen in de blaas. Zorg wel dat je je vocht verdeeld over de dag drinkt.

Preventieve oplossingen

Preventieve voedingstips

Preventief kan je ook ongezoete, biologische cranberrysap drinken. Er zijn ongelooflijk veel onderzoeken die aantonen dat cranberry ter preventie van blaasontsteking werkt. Voor de optimale werking is het wel belangrijk om ongezoete cranberrysap te drinken en minimaal 300 ml per dag. Suikerhoudende drankjes werken ontstekingen juist weer in de hand. 

Kies de juiste katheter

Hoe kies je de juiste eenmalige katheter?

Je kunt gratis een startpakket aanvragen maar zorg dat je een plasprobleem eerst bespreekt met je dwarslaesie- verpleegkundige of continentie-verpleegkundige. Zelfkatheteriseren is een handeling die eenvoudig is aan te leren, maar wel goed moet worden uitgelegd.

Wil je een eenmalige katheter testen?

Vraag een gratis proefpakket aan en ervaar de voordelen.

Klik hier om een proefpakket aan te vragen

Overige KatheterWiki onderwerpen

Social Media

Niets missen? Volg ons dan op social media