Eenmalige katheter verrassend praktisch

Productsnelzoeker

Kies een categorie of subcategorie

Test gratis een van onze katheters!

Vraag een gratis proefpakket aan.

Klik hier voor een gratis proefpakket

Wanneer katheteriseer ik mezelf?

Volledig legen van de blaas met een eenmalige katheter

Een eenmalige katheter is een katheter die wordt gebruikt om de blaas eenmalig volledig te legen en urineretentie te voorkomen. De urine die via de katheter in de blaas komt, wordt opgevangen in een opvangzak of wordt rechtstreeks geleegd in het toilet. 

De katheters bestaan uit een kunststof slangetje dat door de plasbuis in de blaas wordt gebracht. Door het slangetje kan de blaas eenvoudig worden geleegd. Het leegmaken van je blaas leer je van een (continentie)verpleegkundige.

Gebruik en frequentie

Gebruik en frequentie

Als je de blaas niet zelf kan legen door te plassen, moet je jezelf meerdere malen per dag katheteriseren. Dit doe je met een katheter. Als de blaas volledig leeg is, verwijder je de katheter.

Zelfkatheterisatie kan overal: thuis, onderweg, waar dan ook. Als je moeite hebt met het inbrengen van de katheter kan een verpleegkundige of iemand in de thuiszorg je ook helpen. Als je niet meer zelf kunt plassen, is vier tot zes keer katheteriseren noodzakelijk. Per keer mag je urinehoeveelheid niet meer dan 500 milliliter zijn. Als dat wel het geval is, moet je een keer extra katheteriseren.

Verschillen tussen katheters

Productverschillen 

Er zijn verschillende soorten katheters. De continentieverpleegkundige kijkt samen met jou welke katheter bij jouw levensstijl past. 

Maten
Een groot verschil zit in de diameter van de katheters, ook wel charrière genoemd. Charrière 14 is de meest gebruikte kathetermaat voor zowel mannen als vrouwen. Voor kinderen ligt dit anders: daar komen de charrièrematen 6, 8 of 10 het meeste voor.

Opvangzak
Bepaalde katheters in het assortiment zijn uitgerust met een urine-opvangzak. Hierdoor kan je jezelf katheteriseren, ook wanneer er geen toilet in de buurt is.

Direct gebruiksklaar
Alle Actreen® katheters van B. Braun zijn direct gebruiksklaar: de coating hoeft niet met water of gel worden glad gemaakt. 

Keuze van de juiste katheter

Hoe kies je de juiste katheter?

Er zijn verschillende Actreen® producten beschikbaar voor zelfkatheterisatie.
Klik hier voor een actueel productoverzicht of ontvang een gratis Actreen® proefpakket.

Overige KatheterWiki onderwerpen

Social Media

Niets missen? Volg ons dan op social media