U bent succesvol uitgelogd.

Hello !
Logout
close

Katheteronderhoud

Voorkom katheterblokkades en urineweginfecties

Het onderhoud van urinekatheters is belangrijk om katheter gerelateerde complicaties, zoals katheterblokkades, urineweginfectie en pijn, te voorkomen. Met als voordeel dat de urinekatheter minder vaak vervangen hoeft te worden. 

Kies de juiste Uro-Tainer®

Uro-Tainer® is beschikbaar met verschillende irrigatieoplossingen. De vloeistoffen zijn speciaal bedoeld om verblijfskatheters en of de blaas te spoelen voor verwijdering van debris, ter voorkoming van bacteriën of biofilm hechting op de katheter, kristalvorming te voorkomen en bestaande verkalking op te lossen. Voor een effectief behandelplan is het belangrijk om de exacte oorzaak van de katheter gerelateerde problemen eerst te achterhalen.

Heb je een vraag?


Wij beantwoorden alles over blaas- en katheterspoeling.

Stel een vraag aan onze experts

Oorzaken katheterblokkades

Mechanische oorzaken

 • Geknikte katheterafvoerslang naar urineopvangzak
 • Katheterafvoer opening wordt afgesloten door de blaaswand
 • Katheterballon niet voldoende of overmatig opgeblazen
 • Verkeerde plaatsing of fixatie van de katheter
   

Verkalking

Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat bij 50% van de verblijfskatheters verkalking optreedt?[1] Verkalking is de meest voorkomende oorzaak van verstopte katheters.[2] Er ontwikkelt zich een biofilm op de katheter door bacteriën in de urine, zoals de Proteus mirabilis. Deze bacterie produceert het enzym urease en splitst ureum in ammoniak en kooldioxide. Dit resulteert in een stijging van de pH waardoor de urine alkalisch wordt en een ideale omgeving ontstaat voor de ontwikkeling van kristallen, bijvoorbeeld magnesiumammoniumfosfaat en calciumfosfaat.

 

Bacteriële kolonisatie

Bacteriële kolonisatie van urinekatheters wordt bevorderd door de vorming van biofilm, die de micro-organismen beschermt, waardoor ze moeilijk te bestrijden
zijn.[3],[4],[5] Deze bacteriën zijn bijzonder moeilijk te verwijderen omdat ze zich sterk aan het oppervlak van de katheter kunnen hechten (bacteriële kolonisatie is onder andere de oorzaak van steeds terugkerende urineweginfecties).
 

Debrisvorming

Urinekatheters kunnen verstopt raken door debris. Voldoende vochtinname bevordert een goede natuurlijke flush en kan debrisvorming helpen te verminderen.

 

Oorzaken debrisvorming

 • Urotheliale cellen van de blaaswand
 • Tumorcellen
 • Infectie
 • Bloed door ziekte, urologische chirurgie of trauma

Hoe controleer ik wat de oorzaak van de blokkade is?

Voor een effectief behandelplan is het belangrijk om de exacte oorzaak van een katheterblokkade te achterhalen. Sluit daarom mechanische oorzaken eerst uit. Onderzoek daarna met de volgende stappen de oorzaak van de katheterblokkade.


pH indicator

Controleer de urine-pH regelmatig, aangezien alkalische urine (aangegeven met pH> 6,8) een sterke indicatie is van mogelijke verkalking. pH kan worden gemeten met pH-strips.

Urinekweek
Bacteriën in de urine (zoals Proteus mirabilis) in combinatie met alkalische urine creëren ideale omstandigheden voor het ontstaan van verkalking.[5]

 

Inspectie van gebruikte katheters

Als het vermoeden bestaat dat een verstopping het gevolg is van verkalking, wordt aanbevolen de katheter te controleren door deze langs de lengte open te snijden nadat deze is verwijderd.

Behandeling verkalking

Als de verstopping van de katheter te wijten is aan verkalking, is behandeling met Uro-Tainer® Twin Suby G (voor kristalvorming en lichte verkalking) of Uro-Tainer® Twin Solutio R (voor hardnekkige verkalking) de juiste oplossing.

 

Onderzoek toont aan dat een spoeling met een kleine hoeveelheid Suby G of Solutio R, direct gevolgd door een tweede spoeling met een kleine hoeveelheid, significant effectiever is in het oplossen van verkalking dan één spoeling met een grotere hoeveelheid.[6]

 

Uro-Tainer® Twin heeft twee kamers van elk 30 ml. Je hebt de mogelijkheid twee aparte spoelingen achter elkaar te geven zonder het gesloten systeem te ontkoppelen (infectiepreventie). Een kleinere hoeveelheid oplossing is ook comfortabeler voor de gebruiker.

Behandeling bacteriële kolonisatie

Studies hebben aangetoond dat polyhexanide de aanhechting van bacteriën en de vorming van biofilm voorkomt.[7] Uro-Tainer® Polyhexanide is een oplossing voor katheteronderhoud om bacteriële kolonisatie in de katheter te verminderen, maar ook als mechanische spoeling voor debris in combinatie met biofilmvorming. Bacteriële kolonisatie van urinekatheters wordt bevorderd door de vorming van biofilm, die de micro-organismen beschermt, waardoor ze moeilijk te bestrijden zijn.[3], [4], [5]

 

Standaard therapeutische doses antibiotica hebben mogelijk weinig of geen effect op de bacteriën in een biofilm. Fysieke verwijdering door middel van spoelen, is de beste methode om een biofilm te verwijderen en er is regelmatige reiniging nodig om te voorkomen dat de biofilm terug groeit.[3] Regelmatig spoelen met de Uro-Tainer® Polyhexanide voorkomt dus de vorming van een biofilm in en op de verblijfskatheter.

Behandeling debrisvorming 

Als uitsluitend debrisvorming de oorzaak is van de katheterverstopping dan is Uro-Tainer® NaCl 0,9% een goede oplossing om een natuurlijke flush na te bootsen. Deze isotonevloeistof heeft een puur mechanische werking. Een mechanische reiniging van de katheter met Uro-Tainer® NaCl 0,9% moet passief (door zwaartekracht) worden toegediend om

gerelateerde risco‘s te voorkomen:

 

 • Opstijgende urineweginfecties
 • Te hoge druk op de blaaswand waardoor irritatie ontstaat
 • Urotheliale cellen die van de blaaswand loskomen
 • Blaaskrampen
 • Lekkage langs de katheter

Gebruiksinstructies Uro-Tainer®

In onderstaande video's wordt uitgelegd hoe verschillende
Uro-Tainers® gebruikt moeten worden.

Downloads

Continentiezorg en urologie

check_circle

Your request could not be submitted. Please try again.

warning