Diabetesvoet
En de behandeling ervan
Waardoor ontstaat het?
Een diabetesvoet of diabetische voet is een veel voorkomende complicatie van diabetes mellitus. De hoge bloedsuikerspiegel beschadigt de bloedvaten en zenuwbanen. Hierdoor ontstaan wonden aan de voet die geïnfecteerd kunnen raken.
De behandeling
Een diabetesvoet kan alleen met succes worden behandeld als de oorzaken zijn verholpen. De bloedsuikerspiegels moeten optimaal worden aangepast om progressie van vaat- of zenuwbeschadiging te voorkomen. Patiëntgerichte behandeling van een diabetesvoet kan het risico op amputatie verminderen. De behandeling van een diabetesvoet is gericht op drukvermindering met behulp van vilt rondom de wond en lokale wondbehandeling.
De wond moet worden gereinigd door een arts of wonddeskundige (bijvoorbeeld met Prontosan® voor wondbedvoorbereiding) en worden behandeld met een product tegen infecties om het risico op infectie te minimaliseren.
De wond moet vochtig worden behandeld om genezing te versnellen. Dit wordt mogelijk gemaakt door hydroactieve wondverbanden zoals (siliconen gecoate) foamverbanden voor diabetesvoet (Askina® Foam, Askina® DresSil of Askina® DresSil Border).
Askina® DresSil Border mini is bijzonder geschikt voor kleinere diabetische voetwondjes.
Antibacteriële wondverbanden (bijvoorbeeld Askina® Calgitrol®-pasta) ondersteunen het genezingsproces en voorkomen infecties.
Kenmerken
- Bleke huid of blauwachtige verkleuring van de huid
- Verminderd pijngevoel door zenuwbeschadiging
- Droge, gebarsten huid op de voeten
- Open wond met ontstoken, gedeeltelijk dood weefsel
Risico's
- Hoog risico op wondinfectie
- Hoog risico op amputatie
Hoe voorkom je een diabetische voet?
- Zorg dat de bloedsuiker stabiel blijft
- Controleer je voeten dagelijks op wondjes op drukplekjes
- Zorg voor geschikt schoeisel, eventueel aangepast aan jouw voet