Wat is Prontosan®  
voor wondbedvoorbereiding   

Prontosan® voor wondbedvoorbereiding

Het Prontosan® assortiment is een toonaangevend concept voor wondbedvoorbereiding op basis van een unieke combinatie van polyhexanide en betaïne. Verschillende klinische onderzoeken bewijzen een snellere wondgenezing, minder complicaties en een betere kwaliteit van leven. Prontosan® voorkomt en behandelt biofilm en infecties, reinigt en debrideert en zorgt voor een vochtig wondmilieu.

Start elke wondbehandeling met Prontosan®. 90% van de complexe wonden bevat namelijk een biofilm. Hierdoor stagneert de wondgenezing. Door wondbedvoorbereiding met Prontosan® bereik je een vitale, granulerende wond. Ook voorkom je biofilm en infecties. Als er sprake is van een hardnekkige, fibrine, necrose of biofilm, kan Prontosan® Wondgel of Prontosan® Wondgel X worden aangebracht in de wond.

Prontosan® is essentieel bij wondbedvoorbereiding

Conventionele wondirrigatie

Conventionele wondirrigatie 

Traditionele spoelvloeistoffen, zoals NaCl 0,9% en water, glijden over de biofilm zonder deze te verwijderen.

Wondreiniging met Prontosan

Prontosan®  

Wondreiniging met Prontosan® verwijdert debris, fibrine, bioburden en biofilm. In vergelijking met traditionele oplossingen voor wondirrigatie, genezen wonden, behandeld met Prontosan®, aanzienlijk sneller.

Prontosan® wondgel en wondgel X

Prontosan® Wondgel en Wondgel X

Prontosan wondgel X

Prontosan® is ook verkrijgbaar in een gel. Deze hydrogel bevat net als de vloeistof de bestanddelen betaïne en polyhexanide en creëert een vochtig wondmilieu. Gebruik Prontosan® Wondgel als er sprake is van een hardnekkige fibrine of necrotische laag in de wond die meestal ook gepaard gaat met biofilm en bacteriegroei.

Prontosan wondgel

Door na wondreiniging met Prontosan® vloeistof een laag gel aan te brengen, wordt de wond langdurig blootgesteld aan de twee unieke bestanddelen betaïne en polyhexanide en zo ontstaat een continue wondreiniging. Ook is de gel een oplossing als er sprake is van een pijnlijke wond of als de wond door de plaats niet goed te reinigen is. Prontosan® Wondgel beschermt en bevordert gezond granulatieweefsel.

Prontosan wondgel  tubes

Prontosan® Wondgel is een semi-vloeibare gel die gemakkelijk in kleine holtes of sinussen loopt. Prontosan® Wondgel X is een cohesieve gel die geschikt is voor grote holtes en oppervlakkige wonden.
 

Mechanisch debridement met Prontosan® Debridement Pad

Scherp debrideren is de beste en snelste manier van debrideren. In een studie staat dat dit idealiter twee keer per week moet plaatsvinden, maar dit is niet altijd mogelijk. Scherp debridement kan zeer pijnlijk zijn en niet iedereen heeft de benodigde vaardigheden. Ook zijn de kosten voor een chirurgisch debridement aanzienlijk. Een alternatief voor scherp debrideren is het inzetten van de Prontosan® Debridement Pad. Dit kan worden toegepast op bijna elke wond. Het resultaat is een zichtbaar schonere wond, wat leidt tot minder complicaties en een snellere wondgenezing. Naast biofilm verdwijnen ook ongewenste lagen zoals fibrine en necrose uit de wond. Ook maak je de wondomgeving vitaler door schilfers en korsten weg te halen.

Prontosan® Debridement pads

Prontosan® Debridement Pad

Bevochtig ongemarkeerde zijde pad met Prontosan

Bevochtig de ongemarkeerde zijde van de pad met 15 - 20 ml Prontosan® wondreinigingsvloeistof. Veeg de bevochtigde kant in een cirkelvormige beweging met lichte druk over de wond en/of aangrenzende huid. Bij hardnekkige lagen in de wond: reinig de wond met Prontosan® wondreinigingsvloeistof en laat gazen gedrenkt in Prontosan® gedurende 10-15 minuten op de wond liggen. Indien de wond niet groter is dan de Prontosan® Debridement Pad, mag ook de met Prontosan® bevochtigde pad op de wond worden aangebracht gedurende 10-15 min.

Wond grondig irrigeren met Prontosan

Na debridement is het raadzaam om de wond grondig te irrigeren met Prontosan® wondreinigingsvloeistof en dan pas door te gaan met de standaardbehandeling

Prontosan® wondreinigingsvloeistof

Pijnloze verbandwissels met Prontosan®  wondreinigingsvloeistof  

Pijnloze verbandwissel met Prontosan

Verbanden zitten soms vastgekleefd aan het wondoppervlak. Als je het verband probeert te verwijderen, ontstaan vaak nieuwe verwondingen met een extra risico op infectie, wat op zijn beurt het genezingsproces vertraagt. Bevochtig het verband met Prontosan® wondreinigingsvloeistof als het verband moeilijk te verwijderen is.

Prontosan flacons verband eenvoudig verwijderen

Dankzij Prontosan® is het verband eenvoudig te verwijderen. Het verband moet grondig worden doordrenkt met Prontosan® wondreinigingsvloeistof totdat het verband gemakkelijk kan worden losgemaakt.
 

10 redenen om altijd te starten met Prontosan®

10 goede redenen om altijd te starten met Prontosan®

Door chronische wonden standaard te reinigen met Prontosan® of te behandelen met Prontosan® Wondgel wordt de wondgenezingstijd met gemiddeld 4 weken verkort door het voorkomen van complicaties. Biofilm en infecties worden voorkomen en een wond die stagneert komt zo weer op gang.

Het is aangetoond dat door biofilmvorming de wondgenezing stagneert. 90% van de complexe wonden ontwikkelt een biofilm. Door de unieke ingrediënten betaïne en polyhexanide is Prontosan® in staat ongewenste lagen zoals biofilm maar ook fibrine en necrose uit wonden te verwijderen. Betaïne, een oppervlakte spanningsbreker, maakt de biofilmstructuur open waardoor polyhexanide de bacteriegroei kan aanpakken.

In Nederland worden nog veel wonden gespoeld met water. 90% van de complexe wonden bevat biofilm. Water en NaCl 0,9% glijden over biofilm heen en kunnen de ondoordringbare laag biofilm niet verwijderen. Prontosan® bevat twee unieke ingrediënten die biofilm structuur kan doorbreken en bacteriegroei aanpakken. Zo wordt biofilm voorkomen en behandeld.

Prontosan® is veilig toe te passen bij baby’s en jonge kinderen. Als je Prontosan® aanbrengt op vastgekleefde verbanden kan je deze na een paar minuten zonder pijn verwijderen. Zo voorkom je een traumatische ervaring bij kinderen.

Wondinfectie is een vervelende, kostbare complicatie die de wondgenezing aanzienlijk stagneert. Hoe langer een wond bestaat, hoe groter de kans op een infectie. Stop daarom nooit met Prontosan®, maar blijf het inzetten tot de wond gesloten is. Alle Prontosan® producten zijn na openen acht weken houdbaar. 

Het effect van Prontosan® is meteen zichtbaar, doordat het wondbed schoner wordt. Om dit visuele resultaat te bevestigen, zijn er diverse studies gedaan om dit klinisch te bewijzen. Prontosan® wordt onderbouwt met 3 RCT’s en meer dan 20 andere klinische studies. Hiermee is aangetoond dat de handeling ook daadwerkelijk de wondgenezing versnelt. Er valt dus meer kwaliteit van leven te behalen voor je patiënt.

Prontosan® is effectief tegen diverse soorten bacteriën, zelfs MRSA. Zodra je het product gaat inzetten als wondbedvoorbereider zie je resultaat. Een wond wordt schoner en nare wondgeur verdwijnt. Zelfs als de pseudomonas aeruginosa in de wond is aangetoond. Daarnaast is Prontosan® ook effectief tegen schimmels en gisten.

Wondgeur wordt veroorzaakt door bacteriën in de wond. Als je met Prontosan® reinigt, verdwijnen de bacteriën en zo ook de wondgeur (na 24 tot 48 uur). Ook geven patiënten aan minder pijn te hebben tijdens de behandeling met Prontosan®. Dit is een enorm positieve bijwerking. Vastgekleefde verbanden kan je na een paar minuten zonder pijn verwijderen. Dit komt door de surfactant die de oppervlakte spanning verlaagt.

Prontosan® wondreinigsvloeistof is uitermate geschikt om te combineren met andere wondbedekkers of om tussentijds te spoelen bij negatieve druktherapie (NPWT). Hiervoor is een speciale liter fles met adapter ontwikkeld. Prontosan® wordt aanbevolen in een studie naar spoelvloeistoffen bij negatieve druktherapie en krijgt 100% aanbeveling.

Van Prontosan® is aangetoond dat het de wondgenezingstijd met gemiddeld 4 weken kan verkorten en complicaties zoals biofilm en infecties voorkomt. Door altijd te starten met Prontosan® kun je alle wondzorg gerelateerde kosten laten dalen. Kosten voor materialen zijn maar een topje van de ijsberg. Door de inzet van Prontosan® voorkom je extra bezoeken aan de wondpoli, gebruik van antibiotica en ziekenhuisopnames. 

Assortiment Prontosan®

ArtikelnummerZI-nummerProductnaamMaatStuksAIP prijs 2023
40040315280845 Prontosan® Wondreinigingsvloeistof 350 ml 10 178,31
40044615763420Prontosan® Wondreinigingsvloeistof1000 ml 143,82
40048415975304 Prontosan® Wondreinigingsvloeistof 40 ml 24 84,32
40050515290883 Prontosan® Wondgel  30 ml 20 461,61
40050815690016 Prontosan® Wondgel X 250 gr  1 102,13
40051715830985 Prontosan® Wondgel X 50 gr  1 47,71
390845616592816 Prontosan® Debridement Pad n.v.t. 1 ds / 3 st 27,67
390845716592808 Prontosan® Debridement Pad n.v.t. 1 ds / 10 st 92,24
3908437n.v.t.Adapter Prontosan®n.v.t.   10101,36

Prijzen onder voorbehoud wijzigingen en/of fouten.

Meer informatie over Prontosan®

Meer informatie

Beschrijving Document Link
Claimlist Prontosan®
pdf (845.3 KB)
Waaier Prontosan® 10 redenen
pdf (2.4 MB)
Prontosan® Made Easy
pdf (292.8 KB)
Infographic Prontosan®
pdf (884.8 KB)
Prontosan® Debridement Made Easy
pdf (1.5 MB)
Bioflms Made Easy
pdf (537.9 KB)