Wondbedvoorbereiding
Voorkomen van wondinfecties 

Wondbedvoorbereiding schema

Alleen een schone wond kan genezen 

Het concept van "wondbedvoorbereiding" werd voor het eerst beschreven door Falanga et al (2000) en kan worden gedefinieerd als het voorbereiden van een wond om endogene wondgenezing te versnellen en om de doeltreffendheid van geavanceerde wondbehandelingsproducten te verbeteren. Het uiteindelijke doel is vorming van gezond granulatieweefsel wat resulteert in complete wondsluiting.

Binnen wondbedvoorbereiding zijn er vijf verstorende factoren vast te stellen. Deze verstorende factoren moeten indien mogelijk gelijktijdig aangepakt worden. 

De vijf verstorende factoren:

  1. Aanwezigheid van necrose en/of fibrine.
  2. Verstoring in de bacteriële balans.
  3. Verstoring in het exsudaat management.
  4. Verstoring van de biochemische balans.
  5. Cellulaire disfunctie.

Wondbedvoorbereiding is gericht op het voorkomen en behandelen van bacteriegroei en biofilm in het wondbed, het verwijderen van necrotisch weefsel en het exsudaat management weer in balans brengen van cellulaire disfuncties en biochemische onevenwichtigheden.

 
Biofilm wond

4 weken snellere wondgenezing 

Biofilm kun je met het blote oog niet zien maar van de wonden waar biofilm in zit, raakt 80% geïnfecteerd. Daarom is het essentieel om met wondbedvoorbereiding biofilm te voorkomen of op de juiste manier te verwijderen. Water en NaCl 0,9% zijn niet effectief in het verwijderen van ongewenste lagen zoals biofilm en daarom niet geschikt voor het reinigen van complexe wonden. Meer dan 90% van de complexe wonden hebben een biofilm waardoor de wondgenezing stagneert. Prontosan® is bewezen effectief in het afbreken van de biofilm wat leidt tot een snellere wondgenezing en reduceert de kosten voor antimicrobiële behandeling. Lees de “single-blind” RCT studie van Bellingeri A. et al over de effectiviteit van een wondreinigingsvloeistof bij wondbedvoorbereiding. Download de studie.

Minder infecties, minder kosten

Voorkom biofilm met een unieke combinatie van betaïne en polyhexanide. Prontosan® biedt je een "evidence based" oplossing. De betaïne in Prontosan® zorgt voor een oppervlaktespanning die vele malen lager is dan water of NaCl 0,9%. Hierdoor kan de polyhexanide de bacteriegroei remmen en wordt biofilm wel effectief verwijderd.

Studies tonen aan dat Prontosan® op deze manier de kans op een wondinfectie van 40% naar 3% verkleint! Infecties voorkomen is bewezen beter en goedkoper dan het behandelen ervan. Wondinfecties worden veroorzaakt door de aanwezigheid en verspreiding van micro-organismen. Er zijn talloze manieren waarop micro-organismen het wondbed kunnen binnendringen. Het belangrijkste doel is om infecties te voorkomen in plaats van te behandelen. 

     

Case Studies & wetenschappelijk bewijs

Beschrijving Document Link
RCT-Prontosan Study Effect of Prontosan on wound bed preparation and inframmation in chronic wounds
pdf (143.6 KB)
Summary RCT Prontosan Study Effect of Prontosan on wound bed preparation and inflammation in chronic wounds
pdf (99.0 KB)

Gerelateerde documenten

Beschrijving Document Link
Biofilm Made Easy
pdf (537.9 KB)
Prontosan Debridement Made Easy
pdf (1.5 MB)