U bent succesvol uitgelogd.
Reconstructieve vasculaire chirurgie
Vaatprothesen, of vasculaire implantaten, worden gebruikt om aneurysma’s te behandelen of om perifere stenosen te overbruggen. Er is een trend van een toenemend aantal aorta ingrepen. Dit komt voornamelijk door vergrijzing en toegenomen levensverwachting. Een abnormale vergroting van de aorta (aorta aneurysma) is de meest voorkomende reden voor chirurgische reconstructie.
Vaatprothesen zijn een effectieve oplossing voor vaatlijden, geschikt voor de behandeling van verschillende vaataandoeningen. Ze kunnen de bloedstroom verbeteren, pijn verminderen en het risico op complicaties verminderen.
Vaatprothesen worden gebruikt om aneurysma’s (verwijding van de wand van een bloedvat), dissectie (scheuring van de wand van een bloedvat) te behandelen of om perifere stenosen, atherosclerose (vernauwing van de bloedvaten door plaque), te overbruggen. Er is een trend van een toenemend aantal aorta ingrepen. Een abnormale vergroting van de aorta (aorta aneurysma) is de meest voorkomende reden voor chirurgische reconstructie.
Er is een grote variëteit aan vaatprothesen, zowel in vormgeving als in materiaal. De soort behandeling, doel van de behandeling, locatie en diameter van het bloedvat én de gezondheid van de patiënt bepalen de keuze van het materiaal en de vorm van de vaatprothese.
Buisprothesen en broekprothesen
Je vindt bij ons een volledig assortiment buisprothesen en broekprothesen (bifurcatieprothesen) voor gebruik bij reconstructieve aortachirurgie en perifere arteriële bypasschirurgie.
Buisprothesen worden gebruikt:
Broekprothesen of bifurcatieprothesen worden gebruikt:
Vaatprothesen in ons assortiment worden gemaakt van Polyester of ePTFE (geëxpandeerd polytetrafluorethyleen), al dan niet geïmpregneerd.
Silver Graft, Uni-Graft® K DV en Uni-Graft® W zijn polyester vaatprothesen. Ze zijn geïndiceerd bij grotere arteriële reconstructies in het perifere vaatgebied; ‘Abdominal Aortic Aneurysm (AAA)’ of bij anatomische reconstructies en bypassoperaties.
Uni-Graft® K DV is een gebreide, dubbel velours vaatprothese gemaakt van fijne polyestervezels.
Uni-Graft® W is een geweven, velours vaatprothese van fijne polyestervezels en is met name geïndiceerd voor reconstructieve ingrepen bij hart- en thoraxchirurgie (aorta ascendens, aortaboog en aorta descendens).
Silver Graft is door de antimicrobiële werking van het zilver zeer geschikt om het risico van infecties door vaatprothesen te minimaliseren.
VascuGraft® NEO vaatprothesen zijn gemaakt van geëxpandeerd polytetrafluorethyleen (ePTFE) en met name geïndiceerd voor gebruik als arterioveneuze shuntprothese bij hemodialyse.
Ondanks het gebruik van profylactische antibiotica in vasculaire chirurgie blijft het infectiepercentage 2 - 5%. Veel van deze infecties door vaatprothesen treden op na drie maanden of later. Bij infecties ligt het amputatiepercentage tussen 15-60% en is het sterftecijfer hoger dan 25%. Naast Staphylococcus kan een breed spectrum van micro-organismen vaatprotheseninfecties veroorzaken.[1,2]
Om bacteriële kolonisatie na implantatie te voorkomen en het risico op latere infecties te verkleinen, is Silver Graft ontwikkeld.
Voor een effectieve bescherming op lange termijn is de zilvercoating direct ingebed in het textielweefsel van de vaatprothese. Silver Graft behoudt ongeveer 98% zilvergehalte na één jaar onder laboratoriumomstandigheden.[5]
Silver Graft vermindert de groei van bacteriën aanzienlijk in vitro en in vivo. Zowel de mate van biofilmvorming als het aantal levensvatbare biofilmcellen waren significant verminderd op het oppervlak van Silver Graft.[3,4]
Waarom Silver Graft?
Uni-Graft® W en Uni-Graft® W Aortic Arch, geïmpregneerde geweven polyester vaatprothesen, zijn geschikt voor de ‘Thoracic Aortic Aneurysm (TAA)’ reconstructieve procedures van de aortaboog, aorta ascendens en descendens.
Referenties:
[1] Inui, Tazo; Bandyk, Dennis F. (2015): Vascular surgical site infection: risk factors and preventive measures. In: Seminars in vascular surgery 28 (3-4), S. 201–207.
[2] Zühlke, Helmut; Halloul, Zuhir; Zippel, Roland (Hg.) (2019): Septische Gefäßmedizin. Stuttgart, New York, Stuttgart: Georg Thieme Verlag; Thieme.
[3] Strathmann M, Wingender J. 2004. Use of an oxonol dye in combination with confocal laser scanning microscopy to monitor damage to Staphylococcus aureus cells during colonization of silver-coated vascular grafts. Intern J Antimicrobial Agents, 24: 234-240.
[4] Ueberrueck T, Zippel R, Tautenhahn J, Gastinger I, Lippert H, Wahlers T. 2005. Vascular graft infections: in vitro and in vivo investigations of a new vascular graft with longterm protection. J Biomed Mater Res B Appl Biomater, 74(1):601-607.
[5] Ueberrueck T, Meyer L, Zippel R, Nestler G, Wahlers T, Gastinger I. 2005. Healing Characteristics of a New Silver-Coated, Gelatine Impregnated Vascular Prosthesis in the Porcine Model. Zentralbl Chir, 130:71–76.
Interventionele vasculaire therapie