Afvalvermindering op de OK
#gogreen

Kies voor duurzame herbruikbare oplossingen om afval te verminderen op de OK

Wist je dat één operatie gemiddeld 12 kg afval oplevert?

Hierdoor is de OK een belangrijke bron van de totale productie van ziekenhuisafval.(1) En uit onderzoeken blijkt dat de operatiekamer verantwoordelijk is voor 20-30% van het totale ziekenhuisafval.(2) 

Ga voor minder afval!

Het verminderen van afval is een belangrijk onderwerp in elk ziekenhuis. De uitdaging bij afvalverminderingsinitiatieven is om het huidige niveau van de zorg te behouden (of zelfs te verbeteren) en tegelijkertijd de hoeveelheid afval te verminderen.

Maar waar begin je? 

Een eerste stap die je kunt zetten is zo veel mogelijk wegwerpinstrumenten vervangen voor herbruikbare varianten. Daarnaast kunnen steriele containers voor het verpakken van chirurgische instrumentensets (in plaats van wegwerp softwrap) zorgen voor een aanzienlijke afvalreductie op de OK. Wegwerp softwrap leidt namelijk tot 25 keer meer afvalproductie dan steriele containers! (3) Hierover lees je meer via onderstaande links.

Wil je samen de mogelijkheden bekijken om afval te verminderen op de OK? Neem dan contact op met Jos!

Jos Majoor
Product Manager
circulair werken 10r

Dare to refuse and rethink your process

Maakt het circulaire werken al onderdeel uit van het inkoopproces in jouw zorginstelling? Ga voor minder afval op de OK (reduce) en kies voor duurzame oplossingen (rethink) die jouw ziekenhuisprocessen efficiënt ondersteunen en vaker gebruikt kunnen worden (re-use). Werk samen met leveranciers die duurzaam produceren en zorg op het einde van de levensduur voor (recycling) van deze herbruikbare producten, dan draag je samen bij aan circulair werken. 

Lees meer over stimuleren van circulair werken in de zorgsector

Inspiratie zet aan tot actie

Maria Koijck heeft met haar video veel professionals in de gezondheidszorg geïnspireerd. Ze heeft tijdens een online workshop B. Braun ondersteund om de discussie over dit onderwerp aan te gaan en samen te kijken waar de mogelijkheden liggen om afval op de OK te verminderen. In de video zie je afval van haar operatie in het UMCG. Hier is wegwerp softwrap niet eens in meegenomen omdat het UMCG al steriele containers gebruikt!

 

Referenties

(1) Reducing the environmental impact op sterilization packing for surgical instruments in the operating room: a comparative life cycle assessment of disposable versus reusable systems: Herman J. Friedericy, Cas W. van Egmond, Joost G. Vogtländer, Anne C. van der Eijk and Frank Willem Jansen

(2) Interdisciplinary Thesis Lab: Sustainable Hospitals, Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability

(3) Data on file Aesculap AG