Open been
En de oorzaak ervan

Wat is een open been?

Bij een open been zit er een wond op het onderbeen, meestal aan de voorkant. Het begint als een klein wondje en groeit al gauw tot de grootte van een euro. De wond geneest heel langzaam of niet. Een open been komt vooral voor bij ouderen.

Een open been kan vanzelf ontstaan, zonder duidelijke oorzaak. De reden is dat de aderen in je benen niet goed meer werken. De wand van de aderen wordt slapper en de kleppen in de aderen sluiten niet meer goed. Hierdoor zwellen de benen op en ontstaat er oedeem.

Ontstaan van een open been

Een open been begint met een klein wondje op je scheenbeen. Soms ontstaat zo’n wondje nadat je het onderbeen hebt gestoten. Normaal geneest een wondje binnen een week. Zonder behandeling kan de wond gemakkelijk groter en dieper worden. 

Behandeling van een open been

De wond moet vochtig worden behandeld om genezing te versnellen. Dit wordt mogelijk gemaakt door hydroactieve wondverbanden zoals (siliconen gecoate) foamverbanden (Askina® Foam, Askina® DresSil of Askina® DresSil Border). 

Antibacteriële wondverbanden (bijvoorbeeld Askina® Calgitrol®-pasta) ondersteunen het genezingsproces en voorkomen infecties.

Wonden door slechte doorbloeding

Wonden door slechte doorbloeding worden veroorzaakt door een aandoeningen aan de bloedvaten. Bepaalde weefsels in het lichaam krijgen dan te weinig zuurstof, waardoor wonden ontstaan. Dit type wond is bijna altijd chronisch. Een voorbeeld van een wond die ontstaat door een circulatiestoornis is dus een open been (ulcus cruris).