Oncologische wonden
En de behandeling van geurproblemen

Wat is een oncologische wond?

Ook bij kanker kunnen er wonden ontstaan. Een wond die ontstaat door een tumor of uitzaaiing noemen we een oncologisch ulcus. Een wond die ontstaat door de behandeling (chirurgie, chemotherapie, radiotherapie en/of hyperthermie) van kanker noemen we een oncologische wond. Beide wonden worden verschillend behandeld.

Geurproblemen bij een oncologisch ulcus

Het oncologische ulcus brengt soms ook geurproblemen met zich mee. De geurproblemen worden meestal veroorzaakt door bacteriën op het tumorweefsel. Dit tumorweefsel is een bron van infectie en zeer gevoelig voor bacteriën. De oncologische wond kan ook snel bloeden. Dit kan een kleine bloeding zijn door beschadiging van de kleine bloedvaatjes of een grote bloeding als de tumor in de grotere bloedvaten groeit.

Behandeling van een oncologische wond

Geurprobleem
Om een geurprobleem tegen te gaan is het belangrijk dat eerst de oorzaak van de geur behandeld wordt. Hier zijn, naast goed reinigen, verschillende mogelijkheden voor, zoals een Prontosan® wondgel  Ook kan het helpen om geur absorberende verbanden te gebruiken. 

Verhoogde bloedingsneiging
De wond kan soms snel bloeden. Dit kan een kleine bloeding zijn (door beschadiging van de haarvaatjes) of een grote bloeding (wanneer de tumor de bloedvaten (ader of slagader) in groeit). Een alginaatverband zoals Askina® Sorb Alginaat stelpt kleine bloedingen.