U bent succesvol uitgelogd.

Hello !
Logout

Wondbehandeling

Complexe wonden
en de oorzaak ervan

Niet elke wond geneest snel. Als een wond zonder problemen geneest, noemen we dat ongestoorde of primaire wondgenezing. Maar soms duurt het langer en sluit een wond niet vanzelf. Bijvoorbeeld door een infectie of omdat de wond te groot is of te diep. De huid is dan te erg beschadigd. Dit heet vertraagde of secundaire wondgenezing.

Wat is een complexe wond?

Vaak is er sprake van onderliggend lijden waardoor de wondgenezing anders verloopt. Een wond wordt als complex beschouwd als deze, ondanks de juiste behandeling, binnen 4 tot 12 weken geen genezing vertoont. 

Wat is de oorzaak van een complexe wond?

Een complexe wond kan diverse oorzaken hebben en is altijd een gevolg van onderliggend lijden. Denk bijvoorbeeld aan slechte bloedvaten in de benen of bloedtoevoeraandoeningen bij diabetes (diabetesvoet). Een andere soort complexe wond is decubitus (doorligwond) bij immobiele patiënten.

Behandeling van een complexe wond

De behandeling van een complexe wond is altijd gericht op de oorzaak wegnemen naast behandeling van de wond. Daarom worden complexe wonden altijd behandeld door een team van deskundigen. Dit heet ook wel een multidisciplinaire aanpak. Een wond behandelen lijkt soms op een doolhof: je moet goed weten welke behandelpaden je kiest om tot genezing te komen.

Wondzorg

check_circle

Your request could not be submitted. Please try again.

warning