Chirurgische wonden
en traumatische wonden

Chirurgische wonden 

Een chirurgische wond is een wond die ontstaat omdat de chirurg de huid opensnijdt om te opereren. Chirurgische en traumatische wonden komen het meest voor. Een primair gesloten chirurgische wond is een steriele wond met gladde wondranden.

  • Voor het sluiten van de wond kan gebruik worden gemaakt van hechtstrips, agraves, hechtingen of huidlijm.
  • Een secundair genezende chirurgische wond is een open wond. De wondranden wijken en het wondbed is zichtbaar.

Traumatische wonden

Traumatische wonden zijn wonden door geweld van buitenaf. Tot de traumatische wonden rekenen we schaafwonden, bijtwonden en steekwonden. Een schaafwond is een wond waarbij een deel van de opperhuid is verdwenen door een mechanische oorzaak. Bijvoorbeeld bij schuren over een meestal ruw oppervlak bij een val. Een penetrerende wond is een met geweld toegebrachte verwonding die in omvang gering kan zijn, maar waarbij inwendig grote schade kan zijn aangericht.

Behandeling van chirurgische en traumatische wonden

De wond moet vochtig worden behandeld om genezing te versnellen. Dit wordt mogelijk gemaakt door hydroactieve wondverbanden zoals (siliconen gecoate) foamverbanden (Askina® Foam, Askina® DresSil of Askina® DresSil Border). 

Antibacteriële wondverbanden (bijvoorbeeld Askina® Calgitrol®-pasta) ondersteunen het genezingsproces en voorkomen infecties.