U bent succesvol uitgelogd.

Hello !
Logout

Wondbehandeling

Wat is een brandwond?

Een brandwond is een wond die is ontstaan warmte, koude, straling of een chemische stof. De ernst is afhankelijk van de grootte van de wond, de diepte en de plaats van de brandwond. Meestal worden brandwonden veroorzaakt door vuur of een hete vloeistof. 

  Oorzaken van brandwonden

  Een brandwond kan op verschillende manieren ontstaan. Een hete vloeistofverbranding komt in Nederland vaak voor, net als een vuur/vlamverbranding. Andere oorzaken van een verbranding kunnen zijn:

   

  • Vuur / vlamverbranding: geeft vaak een (diepe) wond door contact met een (steek)vlam. 
  • Chemische verbranding: ontstaat door de inwerking van een chemische stof.
  • Contactverbranding: er ontstaat vaak een blaar, bijvoorbeeld door het aanraken van een heet voorwerp, bijvoorbeeld een strijkijzer.
  • Hete vloeistofverbranding: een blaar of een zeer pijnlijke wond, door bijvoorbeeld een ongeluk tijdens het koken.
  • Zonverbranding: er onstaat geen wond ,maar er is sprake van een ontstekingsreactie van de huid.

  Ernst van de brandwond

  De ernst van een brandwond hangt af van de grootte, diepte, plaats, leeftijd en bijkomende aandoeningen. Het lichaam is wel in staat de opperhuid te herstellen, maar voor de lederhuid kan dat niet. Als de lederhuid is verloren, dan komt deze niet meer terug. Omdat bij een brandwond de huid is beschadigd, kunnen bacteriën makkelijker binnendringen en is er een groter risico op infecties. Neem daarom bij een brandwond altijd contact op met je huisarts.

  Gevolgen van brandwonden

  Bij verbranding verliest de huid een deel van haar belangrijke functies. De gevolgen daarvan zijn warmteverlies, vochtverlies en risico op infectie. Als je een ernstige brandwond hebt, word je behandeld in een van de drie brandwondencentra in Nederland.

  Behandeling van een brandwond

  De wond moet vochtig worden behandeld om genezing te versnellen. Dit wordt mogelijk gemaakt door hydroactieve wondverbanden zoals (siliconen gecoate) foamverbanden (Askina® Foam, Askina® DresSil of Askina® DresSil Border). 

   

  Antibacteriële wondverbanden (bijvoorbeeld Askina® Calgitrol® pasta) ondersteunen het genezingsproces en voorkomen infecties.

  Wondzorg

  check_circle

  Your request could not be submitted. Please try again.

  warning