Een verhaal over coronaire angioplastiek

Productsnelzoeker

Kies een categorie of subcategorie

Nauw aan het hart

Hoe stents en ballonkatheters de levenskwaliteit verbeteren

"Zoveel pijn kun je je niet voorstellen", vertelt Günter Preiss. De 82-jarige inwoner van Berlijn vertrekt zijn gezicht bij de herinnering, maar legt ook zonder nadenken zijn hand op zijn hart. Geen wonder, want daar gaat het net om: zijn hart ligt hem al bijna 30 jaar nauw aan het hart. Preiss was 56 toen hij zijn eerste hartaanval kreeg.

Günther Preiss (82), al meer dan 30 jaar hartpatiënt.

Verhalen als deze tonen aan hoezeer een hartaanval het leven van een patiënt kan beïnvloeden. Het belangrijkste is echter dat hij nog leeft, en dat hij intussen profiteert van de medische vooruitgang. Zo bieden stents en ballonkatheters inmiddels een minder invasieve behandeling.

Angioplastiek is erop gericht een vernauwd bloedvat te verbreden met behulp van een stent of ballonkatheter: een minimaal invasieve behandeling. Een stent zelf biedt geen enkele garantie dat het bloedvat open zal blijven en dat het bloed zal blijven stromen, en kan er zelfs toe leiden dat het bloedvat smaller wordt – een restenose. B. Braun helpt het risico op vernauwing te verminderen door de stents te voorzien van een medicinale coating. B. Brauns laatste innovatie op dit vlak is de Coroflex® ISAR, een polymeervrije stent met medicinale coating. B. Braun ontwikkelde deze stent in nauwe samenwerking met het Deutsches Herzzentrum in München.

"Dit product geeft op gecontroleerde wijze het geneesmiddel sirolimus af, om restenose te voorkomen. De coating waarop het geneesmiddel zich bevindt, wordt binnen drie maanden volledig geabsorbeerd door het lichaam en zou het risico op latere ontstekingsreacties aanzienlijk moeten verminderen", legt dr. Jorge Calisse uit, die verantwoordelijk is voor stentontwikkeling bij B. Braun Vascular Systems in Berlijn. In de loop der jaren heeft B. Braun zichzelf gepositioneerd als een van de vooraanstaande Europese producenten van producten voor interventionele angioplastiek.
Gedurende 12 maanden moet de patiënt ook medicatie innemen die ervoor moet zorgen dat bloedplaatjes niet kunnen samenklonteren, zodat er geen gevaarlijke bloedklonters worden gevormd in de stent.
Bij bepaalde contra-indicaties is het verstandiger om, afhankelijk van de ziekte, geen stent te implanteren.

In plaats daarvan kan de arts een SeQuent® Please NEO-ballonkatheter met medicinale coating – een andere innovatie van B. Braun – plaatsen en opblazen ter hoogte van de vasculaire vernauwing. Het oppervlak van de ballon geeft een groeiremmend medicijn af, waardoor een duurzame vasodilatatie kan worden verkregen zonder dat er een stent moet worden geïmplanteerd. "Het is een minimaal invasieve, niet-chirurgische techniek die gebruikt wordt om vernauwde of geblokkeerde bloedvaten mechanisch te dilateren", legt dr. Fleck uit. De behandeling wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd en de patiënt kan het ziekenhuis al snel na de procedure verlaten.