Feiten over schone handen

Productsnelzoeker

Kies een categorie of subcategorie

Handhygiëne is eenvoudig maar niet onbeduidend

Handhygiëne is een van de belangrijkste maatregelen om ziekenhuisinfecties te voorkomen. Dat blijft wereldwijd een enorme uitdaging.

Morgen, op 5 mei, is het opnieuw Werelddag Handhygiëne. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voerde deze Werelddag in 2009 in als onderdeel van de campagne 'Save lives – clean your hands'. Maar is handhygiëne nu werkelijk een probleem dat een eigen Werelddag vereist? Enkele feiten:

Infographic: Handhygiëne beschermt mensenlevens

In principe is het heel eenvoudig om uw handen te wassen en te ontsmetten. Er bestaan efficiënte producten die ook zacht zijn voor de handen, zoals Promanum pure. In ziekenhuizen en medische praktijken zijn de feiten goed bekend: de handen van personeelsleden zijn de belangrijkste overdragers van pathogenen. Daarom is handhygiëne een van de belangrijkste maatregelen om ziekenhuisinfecties te voorkomen.

Die theoretische kennis wordt echter niet altijd toegepast in het dagelijks leven. Volgens informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) reinigt 61 procent van het medisch en verpleegkundig personeel de handen niet in overeenstemming met de voorschriften. Bovendien zou de meerderheid van de zogenaamde ziekenhuisinfecties kunnen worden voorkomen als personeelsleden op kritieke momenten hun handen zouden reinigen volgens een specifieke procedure.² "Dankzij de campagne kunnen we inmiddels al 5 tot 8 miljoen sterfgevallen per jaar voorkomen", legt professor Didier Pittet uit in zijn TEDx-praatje. Pittet is directeur van het infectiecontroleprogramma van Hôpitaux Universitaires de Genève (HUG), lid van de faculteit geneeskunde van de Universiteit van Genève, en extern directeur van het eerste wereldwijde programma voor patiëntveiligheid van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): 'Clean Care is Safer Care'.

B. Braun is stichtend lid van de Private Organization for Patient Safety (POPS) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Doel van deze organisatie is de prevalentie van zorggerelateerde infecties te verminderen door de handhygiëne te verbeteren, op basis van het WHO-programma 'Clean Care is Safer Care'. B. Braun zet zich in om het wereldwijde bewustzijn van het belang van handhygiëne te verhogen, onder andere door de uitreiking van de Hand Hygiene Excellence Award (www.hhea.info).