Alle informatie
Over een ileostoma
Algemene informatie
Alles over een dunne darmstoma
Wat is een dunne darmstoma?
Een dunne darmstoma, ook wel ileostoma genoemd, wordt door een chirurg aangelegd wanneer je een probleem met je darmen hebt. Hierbij is een stukje darm op je buik ingehecht en kan tijdelijk of blijvend zijn. Bij een tijdelijke stoma is deze aangelegd om het zieke stukje darm te ontlasten. Voor het opvangen van je ontlasting, dat nu via de buik komt, is er speciaal opvangmateriaal ontwikkeld. Dit is verkrijgbaar in verschillende vormen. Samen met je stomaverpleegkundige ga je op zoek naar de oplossing die het beste bij jou past.
Waarom krijg je een stoma?
Er zijn verschillende redenen waarom een stoma noodzakelijk is. De belangrijkste daarvan zijn:
- Een gezwel of tumor in de darmen
- Ontstekingsziekte, zoals de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa
- Aangeborgen afwijking, bijvoorbeeld spina bifida
- Tijdelijk ontzien van de plek waar de darm is geopereerd of behandeld wordt, bijvoorbeeld bij bestraling
Wat zijn de gevolgen van een dunne darmstoma?
In principe kan je met een stoma normaal functioneren. Het hebben van een stoma brengt wel grote veranderingen met zich mee. Voor de operatie maak je al een spannende periode door. Na de operatie zal je merken dat er een en ander is veranderd, je lichaam, je hygiënische gewoontes, je emoties.
Om dit allemaal weer een beetje op orde te krijgen, zal je al deze veranderingen moeten verwerken en inpassen in je leven.
Een grote verandering is dat je je ontlasting niet meer op kunt houden en niet binnen je lichaam kunt verzamelen. Dit houdt in dat je opvangmateriaal moet dragen, het stomazakje. Er volgt een intensieve periode waarin je het aanbrengen van dit opvangmateriaal je eigen moet gaan maken. Dit gaat allemaal niet ineens, het zelfvertrouwen zal weer sterker worden naarmate je langer weer voor jezelf zorgt. Steun en begrip uit je directe omgeving kan je daar erg bij helpen. Je lichaam heeft je tijdelijk in de steek gelaten en zal er na de operatie ook anders uitzien. Om dit goed te verwerken heb je tijd nodig om weer te voelen dat het echt jouw lichaam is waar je gewoon weer trots op mag zijn.
Al met al een zeer emotionele tijd voor jou en je directe omgeving. In het begin zal het wel een aantal kleine aanpassingen vragen, zoals het regelmatig controleren of het zakje geleegd of vervangen moet worden. En je moet er atlijd aan denken reserve-opvangmateriaal mee te nemen zodat je de stoma, indien nodig, onderweg kan verschonen. Deze periode kost wel wat extra tijd, energie en inspanning, maar met de hulp van je naasten en de stomaverpleegkundige zal dat best lukken.
Wat is een high output stoma?
Als je een stoma hebt van je dunne darm en je moet het zakje vaker dan 7 keer per dag legen dan heb je een high output stoma.
Om het begrip high output stoma goed te kunnen begrijpen, is een stukje uitleg nodig over je spijsverteringsstelsel
Spijsvertering
De vertering van voedsel begint al in je mond. Door te kauwen maakt je het voedsel kleiner en kunnen de enzymen die in speeksel zitten, beginnen met de vertering. Via de slokdarm gaat het voedsel naar je maag. In de maag wordt het voedsel gekneed en vermengd met maagsappen. Vervolgens geeft de maag het voedsel in kleine porties door aan de dunne darm. In de dunne darm vindt het belangrijkste deel van de spijsvertering plaats: de voedingsstoffen uit de voedselbrij worden opgenomen in de dunne darm. De onverteerbare voedselresten komen daarna in de dikke darm. De ontlasting bestaat dan uit een waterdunne brij. De dikke darm neemt het overgebleven vocht en zouten op waardoor de ontlasting ingedikt en stevig wordt.
High output stoma
Bij een dunne darm stoma komt de voedselbrij niet langs de dikke darm. Het overgebleven vocht kan dan niet worden opgenomen en zal via de stoma het lichaam verlaten.
Er is sprake van een high output stoma als er meer vocht het lichaam uit gaat, dan dat er wordt opgenomen. In de praktijk betekent dit dat je het stomazakje vaker dan zeven keer per dag moet legen. Als dat één keer voorkomt, is dat niet direct een probleem. Maar gebeurt dit meerdere dagen achter elkaar, dan kan dit leiden tot een vochttekort.
Wanneer spreken we van een high output stoma?
- De stoma produceert gedurende langere tijd meer dan 1 liter ontlasting per 24 uur.
- Er is sprake van veel waterdunne ontlasting.
- De productie van ontlasting is vaak moeilijk te controleren met behulp van voeding en vocht.
Oorzaken van high output stoma
Door de darmoperatie gaat het voedsel sneller door de darm en neemt de darm nog niet voldoende vocht op.
- Een te hoge inname van vocht.
- Buikgriep en/of darminfectie.
- Antibioticagebruik of behandeling met chemotherapie.
- Een darmziekte zoals de ziekte van Crohn.
- Te weinig beschikbare darmlengte
Gevolgen van een high output stoma
Door de hoge stomaproductie is er een verhoogd risico op uitdroging en een tekort aan belangrijke zouten. Wanneer de te hoge stomaproductie lang aanhoudt, bestaat er ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van ondervoeding. Bij een hoge stomaproductie worden sommige medicijnen onvoldoende opgenomen waardoor de werking minder is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medicijnen verpakt in capsules of met een langzaam oplosbaar laagje. Ook de anticonceptiepil is bij een hoge stomaproductie onbetrouwbaar.
- Verschijnselen van uitdroging en zouttekort
- Droge, kleverige mond en toegenomen dorst.
- Duizeligheid of flauwvallen.
- Vermoeidheid, prikkelbaarheid.
- Hoofdpijn.
- Rode droge huid, beetje ingevallen gezicht.
- Spierkrampen.
- Snelle hartslag.
Tekenen van ondervoeding
- Verminderde eetlust en ongewild gewichtsverlies.
- Aantasting van orgaanfuncties: minder spierkracht, kouwelijk zijn.
- Verminderde afweer met verhoogd infectierisico.
- Tragere wondgenezing.
Herken je deze verschijnselen van uitdroging, zouttekort of ondervoeding? Neem dan contact op met je stomaverpleegkundige.
Voor het opvangen van de grote hoeveelheid ontlasting bestaat speciaal High output stomamateriaal. Dit stoma materiaal heeft een speciale uitloop met een afsluitbare dop. Voor de nacht kan je een speciale high output zak aansluiten.
Oplossingen
De verschillende soorten oplossingen
Eendelig opvangsysteem
Aan de zakjes van een eendelig opvangsysteem is een speciale huidbeschermende kleeflaag bevestigd. Bij dit systeem wordt het opvangzakje rechtstreeks op de huid bevestigd. De huidplaat en opvangzakje zitten aan elkaar vast en zijn niet van elkaar te scheiden. De huidplaat is zeer huidvriendelijk en daardoor is het mogelijk het systeem regelmatig te verwisselen zonder dat er huidirritatie optreedt. Wanneer je een gevoelige huid hebt, kan door het regelmatig verwisselen huidbeschadiging optreden. In dat geval kan een tweedelig opvangsysteem uitkomst bieden.
Tweedelig opvangsysteem
Het tweedelig opvangsysteem bestaat uit een losse huidplaat met een huidbeschermende kleeflaag waar een passend opvangzakje op bevestigd wordt. De huidplaat en het zakje zijn te scheiden. Het is dus mogelijk het opvangzakje tussentijds te legen en te verwisselen zonder dat de huid belast wordt; de huidplaat blijft namelijk twee à drie dagen op de huid zitten.
Dunne darmstoma: welk stoma opvangmateriaal is voor mij geschikt?
B. Braun heeft verschillende oplossingen voor mensen met een dunne darmstoma. Jij bepaalt, samen met de stomaverpleegkundige, wat het beste bij jou past. Dit kan je in de loop van de tijd nog veranderen. De oplossingen zijn:
Softima® Active: een extreem dun en flexibel 1-delig opvangsysteem
Softima®: een 1- delig systeem met optimaal draagcomfort
Softima® 3S: een 2- delig kliksysteem voor meer zekerheid en goeie grip
Softima® Key: een 2-delig kleefsysteem met sleutel
Om je zakje tussentijds te legen, zijn er twee verschillende soorten ileozakjes:
- Een zakje met een roll-up sluiting. Een zeven centimeter uitloop wordt gesloten met klitteband. Dit is te gebruiken voor vloeibare, brijige ontlasting.
- De High Flow ileo opvangzak. Deze heeft een extra groot formaat en een brede uitloop met een diameter van 15 mm met een handige dopsluiting. Deze is eenvoudig en veilig aan te sluiten op de Flow collector (met 2 liter extra opvangcapaciteit) bijvoorbeeld tijdens de nacht en kan gebruikt worden bij veel ontlasting.
Personalisatie
Personaliseer je stomamateriaal
Kleur van het zakje

Je kunt kiezen uit een beige of transparant zakje. Met een transparant zakje kan je heel makkelijk je stoma en de inhoud van het zakje controleren. Een beige zakje is ondoorzichtig en zorgt daardoor voor totale discretie. Beige zakjes zijn er ook met een kijkvenster (split cover) in het Softima® Active assortiment (1-delig).
Beige zakje met kijkvenster

Beige zakjes, in leegbare en gesloten vorm, zijn er ook met een kijkvenster in het Softima® en Softima® Active assortiment. Met dit slimme venster kun je eenvoudig controleren of de huidplaat rond de stoma nog goed zit en of het stomazakje vervangen of leeg gemaakt moet worden.
Zelf op maat knippen of voorgestanste huidplaat

Het is belangrijk dat de opening van de huidplak de goede maat heeft. Deze kan je zelf knippen of je kan gebruik maken van huidplaten die van een opening zijn voorzien.
Je knipt je huidplaat met behulp van een mal. Deze moet je regelmatig aanpassen als je merkt dat de opening te wijd wordt. Als de opening namelijk te wijd is geknipt, komt de huid in contact met ontlasting. Hierdoor kan de huid beschadigd raken.
Vlakke of convex huidplaat

Een huidplaat bestaat uit hydrocolloïd. Hydrocolloïd is een kleefmiddel met absorberend vermogen. Het past de kleefkracht aan op de vochtigheid van de huid en geeft bijna nooit huidproblemen of allergiën.
Een bolle huidplaat, ook wel convex genoemd, is bedoeld voor een stoma onder huidniveau of in een kuil. Als een stoma laag ligt, kunnen er makkelijk lekkages ontstaan en kan de ontlasting onder de plak komen. Een convex huidplaat duwt de stoma omhoog, waardoor dit minder snel gebeurt.