Vrije tijd en Hobby's  met een colostoma

Productsnelzoeker

Kies een categorie of subcategorie

Dikke darmstoma en hobby's

Sporten en bewegen

Bijna alle sporten kunnen beoefend worden. Voorzichtigheid is geboden bij contactsporten, zoals karate en boksen. De stoma mag niet beschadigd worden door een slag of stoot. Bij krachtsporten is aanbevolen om dit de eerste zes weken na de operatie niet te doen. Bij tillen komt er namelijk teveel druk op de buikwand te staan en kan er een breuk ontstaan. De darmen kunnen dan voor de buikspieren komen te liggen. 

Fietsen en wandelen

Het hebben van een colostoma is geen belemmering om te fietsen of te wandelen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je, zoals bij iedere buitenactiviteit, extra materiaal mee moet nemen. Door bewegen komen de darmen op gang. Zorg dat, voordat je op de fiets stapt, je het zakje hebt leeggemaakt.

Sauna

Je kan met je stomamateriaal een bezoek aan de sauna brengen. De huidplaat gaat meestal beter hechten aan de huid door de warmte van je lichaam. Door veel transpireren kan de huidplaat ook eerder los komen. Het is verstandig om hier op te letten en het zakje te verwisselen na een saunabezoek. De ervaring verschilt van stomadrager tot stomadrager, dus neem voldoende stomamateriaal mee. Als je de sauna ook bezocht voordat je een stoma had, raden we aan om dit gewoon nog steeds te blijven doen.

Zwemmen

Je kan gewoon gaan zwemmen met je stomamateriaal. Voor een dikke darmstoma zijn er activiteitenzakjes beschikbaar. Omdat ze klein zijn, zijn ze minder zichtbaar onder badkleding. Waar je wel rekening mee moet houden is dat deze zakjes eerder vol zijn en vaker geleegd of verschoond moeten worden. Wanneer je dat liever niet doet, kan je ook het normale zakje laten zitten.

Overige tips voor zwemmen met een dikke darmstoma

  • Zit er een filter op het zakje, dan moet je deze afplakken met de bijgeleverde sticker. Als het filter nat wordt, werkt deze niet meer zoals het hoort.
  • Met toilet-doorspoelbare zakjes kan je niet zwemmen. Deze zakjes lossen deels op als ze in contact komen met water.
  • Een stoma is minder zichtbaar wanneer je donkere, bedrukte badkleding draagt. Voor de dames zijn er badpakken met plooien of tankini’s met een rimpelige stof of een druk patroon. Voor de heren is een boxershort met binnenbroek handig.
  • Bellawear is een webwinkel die speciale badkleding voor stomadragers ontwerpt en verkoopt. Klik hier voor meer informatie
  • Tip van een stomadrager: ga eerst eens een half uur in bad liggen met het stomamateriaal op de buik te kijken hoe je dit ervaart.

Diepzeeduiken

Je kunt naast zwemmen, gerust gaan diepzeeduiken. Het stomazakje kan zich vullen zonder problemen. Als het stomazakje een filter heeft, dan is het raadzaam om deze af te plakken met de bijbehorende sticker. Als het filter vochtig wordt, vermindert de werking.
Op de website van Stichting Stomaatje zijn handige tips en ervaringen met diepzeeduiken te vinden. Klik hier voor meer informatie