Het verzorgen van je colostoma

Productsnelzoeker

Kies een categorie of subcategorie

Verzorging van je colostoma

In het ziekenhuis gaat de stomaverpleegkundige samen met jou oefenen je stoma zelf te leren verzorgen. Als het je in het begin moeite kost om je stoma te verzorgen, dan kan er een wijkverpleegkundige komen die in het begin ondersteuning biedt. 

Daarnaast moet je ook wennen aan je veranderde lichaam. Dit kan je in het begin wat onzeker maken. Een stomaverpleegkundige gaat je helpen om te gaan met een veranderd lichaamsbeeld. Het belangrijkste hierbij is dat je weer snel onafhankelijk bent. Waarom iemand kiest voor een 1-delig of 2-delig systeem, is afhankelijk van de individuele voorkeur en het advies van de stomaverpleegkundige. 

Colostoma 1-delig


Verzorging 
De huidplaat en opvangzakje van een 1-delig systeem zitten aan elkaar vast en zijn niet van elkaar te scheiden. Het opvangzakje wordt dus rechtstreeks op de huid bevestigd met een huidvriendelijke kleeflaag. Daardoor is het mogelijk het systeem regelmatig te verwisselen, zonder dat er kans op huidbeschadiging optreedt. Wanneer je een erg gevoelige huid hebt, kan er door het regelmatig verwisselen van stomamateriaal soms tóch huidbeschadiging ontstaan. In dat geval kan een 2-delig opvangsysteem uitkomst bieden.

Verwisselen
Wanneer je 1-delig opvangmateriaal gebruikt, kan je zelf het zakje verwisselen als dit voor 1/3 gevuld is. Vaak is dit in de ochtend voor of na het douchen. Daarna kan het zijn dat je nog één of twee keer per dag het zakje wisselt afhankelijk van je stoelgangpatroon.  

Colostoma 2-delig


Verzorging
Het 2-delige systeem bestaat uit een losse huidplaat met een huidbeschermende kleeflaag waar een passend opvangzakje op bevestigd wordt. De huidplaat en het opvangzakje zijn te scheiden. Het is dus mogelijk het opvangzakje te verwisselen zonder dat de huid belast wordt; de huidplaat kan namelijk twee à drie dagen op de huid blijven zitten.

Verwisselen
Wanneer je  2-delig opvangmateriaal gebruikt, kan de huidplaat twee tot drie dagen blijven zitten. Het zakje kan twee- tot driemaal per dag verwisseld worden als het voor 1/3 is gevuld. 

Douchen en in bad gaan

Je kan gewoon een douche of bad nemen met een stomazakje. De meeste zakjes zijn voorzien van een waterafstotend “non-woven” laagje. De filter kan je afplakken met de bijgeleverde stickers, zodat het filter niet nat wordt en zijn werking behoudt. Na het douchen of het nemen van een bad kan je de sticker weer verwijderen.

Tegenwoordig zijn veel filters waterbestendig en is het niet nodig om deze af te plakken. Sommige stomadragers verschonen het zakje na het douchen of baden, omdat hen dit een veiliger gevoel geeft. Het gebruik van badolie kan de kleefkracht van de huidplaat aantasten. Bij een dikke darmstoma met een regelmatig ontlastingspatroon is het mogelijk om zonder zakje een douche of bad te nemen.