Lekkage en huidproblemen van je colostoma

Productsnelzoeker

Kies een categorie of subcategorie

Colostoma en lekkage

Een lekkage van je stomamateriaal is erg vervelend. Bij regelmatig optreden van lekkages is het belangrijk om samen met je stomaverpleegkundige naar de oorzaak te zoeken.

Oorzaken lekkage

De meest voorkomende oorzaken van een lekkage zijn:

 • Niet goed passend stomamateriaal
 • Huidirritatie
 • Stoma op huidniveau
 • Ingetrokken stoma
 • Huidplooien
 • Gewichtstoename of -verlies

Oplossingen voor een stomalekkage

Omdat er zo veel verschillende oorzaken van lekkage kunnen zijn, is er geen pasklare oplossing. Zo kan een 1-delig systeem bij plooien uitkomst bieden, omdat het door de soepelheid van het systeem de contouren van het lichaam volgt. Een systeem met een bolle huidplaat (convex huidplaat) kan bij een ingetrokken stoma een oplossing zijn.

Ook hulpmiddelen als pasta (een soort ‘plamuur’), wiggetjes (driehoekjes van hydrocolloïd) of ringetjes kunnen helpen om kuiltjes en/of plooien op te vullen om zo lekkages te voorkomen. Ons advies is om niet zelf allerlei dingen te gaan proberen, maar om samen met je stomaverpleegkundige naar een passende oplossing te zoeken.

Huidirritatie

Als je huid geïrriteerd is, kan dat voor problemen zorgen. Door huidproblemen hecht de huidplaat minder goed waardoor ook lekkage kan optreden. De lekkage kan er dan weer voor zorgen dat de irritatie verergerd. Neem meteen contact op met je stomaverpleegkundige als je huidproblemen hebt.

Oorzaken van huidproblemen bij een stoma
De huid van je buik is niet bestand tegen ontlasting, dit kan wel langzaam aan verbeteren. Andere oorzaken die kunnen zorgen voor huidirritaties zijn:

 • Het verkeerd verwijderen van de huidplak
 • Overgevoeligheid voor ingrediënten in de huidplak
 • De huid komt in contact met ontlasting vanuit de stoma
 • De huidplak absorbeert de transpiratie vanuit de huid onvoldoende

Het voorkomen van huidproblemen
Om huidproblemen te voorkomen is het belangrijk dat je het juiste materiaal gebruikt met de opening op de goede maat en dat je het materiaal op tijd en op de juiste wijze verwijderd. Helaas kun je ook huidproblemen krijgen als je de materialen goed gebruikt. Als je last hebt van huidproblemen kun je in overleg met uw stomaverpleegkundige de volgende materialen gebruiken:

Huidherstellende poeder/hydrocolloïdpoeder
Een herstellende poeder kan gebruikt worden bij een vochtige huid of bij slijmvliesaandoeningen. Als je huid zo geïrriteerd is dat de open huid vocht afgeeft, kan je ook poeder gebruiken. De poeder beschermt de huid tussen de stoma en het opvangmateriaal. De poeder moet dun worden aangebracht. Strooi wat poeder op de huid waar je huidproblemen hebt en veeg het extra aan poeder voorzichtig weg met een gaasje.

Huidbeschermende crèmes/barrièrecrèmes
Het is normaal dat de huid een beetje rood is wanneer je de huidplaat verwijderd. Als de roodheid niet wegtrekt of de huid gevoelig aanvoelt, dan kan je  een huidbeschermende crème gebruiken. Je mag maar een klein beetje van deze crème aanbrengen. Deze crème wordt voorzichtig in de huid gewreven totdat deze stroef aanvoelt. Deze crèmes werken alleen op een droge huid.

Huidbeschermende film/barrière film
Deze barrière filmlaag gebruik je om een extra laagje te vormen op de huid. Je huid wordt hierdoor beschermd tegen ontlasting.

Wat is een prolaps?

Een prolaps is een uitstulping van de darm. Een prolaps ontstaat doordat er te veel druk op de buikwand komt, dit kan gebeuren als je zwaar tilt of door hoesten en niesen. Iedere stomadrager heeft kans op een prolaps. Een prolaps komt het meeste voor bij een dubbelloops stoma.

Een prolaps voorkomen
Een prolaps kan je niet altijd voorkomen. Wel kan je het risico op een prolaps verminderen:

 • Til geen zware dingen.
 • Probeer je gewicht goed te verdelen wanneer je iets optilt.
 • Als je moet hoesten geef dan tegendruk rond de stoma. Houd bijvoorbeeld een kussen tegen je stoma.
 • Probeer onder begeleiding je buikspieren sterker te maken. Je kunt dit bijvoorbeeld trainen bij de fysiotherapeut.

Hoe kan je de prolaps behandelen?
Overleg altijd eerst met je stomaverpleegkundige. Er zijn verschillende manieren om een prolaps te behandelen:

 • Je stomaverpleegkundige kan de stoma terugduwen.
 • Je kan de prolapszwelling verminderen met een koud washandje. Dit kan tijdelijk helpen.
 • Je gebruikt een stomasteunband om je buikwand te verstevigen. Bespreek met je stomaverpleegkundige of een stomaband voor jou geschikt is.

Wat is een stomabreuk?

Een stomabreuk wordt ook wel parastomale hernia genoemd. Tijdens de operatie wordt er in de buikwand een opening gemaakt waardoor de darm naar buiten kan worden gebracht. Deze opening blijft later een zwakke plek in de buikwand. De darmen kunnen tegen deze opening duwen en bij een verhoogde druk in de buik  (hoesten, niesen, persen, tillen) kan er een lus door deze opening schieten. Dit is zichtbaar als een bolling naast de stoma. Een stomabreuk (parastomale hernia) is een breuk in de buikwand naast je stoma. Bij een stomabreuk kan een stuk darm in de zogenoemde breukzak terechtkomen. Hierdoor kan een kleine of grotere bolling van de buikwand ontstaan. Denk aan de grootte van een tennisbal, of groter.

Behandeling stomabreuk
Soms wordt er gekozen om de breuk operatief te behandelen. Er wordt dan een matje geplaatst dat stevigheid geeft aan de buikwand. Meestal wordt er gekozen voor een stomasteunbandage. Deze kunnen op maat gemaakt worden.

Heb je weinig klachten van je stomabreuk? Denk dan aan de volgende tips.

 • Til de eerste acht weken helemaal niet.
 • Til daarna niet meer dan 10 kilo.
 • Til verstandig: voor zo min mogelijk druk op de buikwand kan je het beste door de knieën zakken en tijdens het uitademen tillen.
 • Zorg voor een gezond gewicht.
 • Draag bij lichamelijk zwaar werk een speciale ondersteunende breukband of broek.
 • Zorg voor een goede algemene conditie en houd ook je buikspieren in conditie: start in overleg met je stomaverpleegkundige eventueel met speciale buikspieroefeningen.