Proefpakket stomamateriaal

Productsnelzoeker

Kies een categorie of subcategorie

Dikke darmstoma

Alles over een dikke darmstoma

Een dikke darmstoma, ook wel colostoma genoemd, wordt door een chirurg aangelegd wanneer je een probleem met je darmen hebt. Hierbij is een stukje darm op je buik ingehecht. Een dikke darmstoma kan tijdelijk of voor altijd zijn. Bij een tijdelijke stoma is deze aangelegd om het zieke stukje darm te ontlasten. Voor het opvangen van je ontlasting, dat nu via de buik komt, is er speciaal opvangmateriaal ontwikkeld.  Dit is verkrijgbaar in verschillende vormen. Samen met je stomaverpleegkundige ga je op zoek naar de oplossing die het beste bij jou past.

Dikke darmstoma: welk stoma opvangmateriaal is voor mij geschikt?

B. Braun heeft zes verschillende oplossingen voor mensen met een dikke darmstoma. Jij bepaalt samen met de stomaverpleegkundige, wat het beste bij jou past. Dit kan je in de loop van de tijd nog veranderen. De zes oplossingen zijn:

Er zijn verschillende redenen waarom een stoma noodzakelijk is. De belangrijkste daarvan zijn:

  • Een gezwel of tumor of tumor in de darmen
  • Onstekingsziekte, zoals de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa
  • Aangeborgen afwijking, bijvoorbeeld spina bifida
  • Tijdelijk ontzien van de plek waar de darm is geopereerd of behandeld wordt, bijvoorbeeld bij bestraling

Het krijgen van een stoma is een ingrijpende gebeurtenis. In het begin komt er veel op je af. Je moet herstellen van een operatie en het verzorgen van een stoma aanleren.

Een speciaal opgeleide verpleegkundige, een stomaverpleegkundige, gaat je hierbij helpen zodat je goed voorbereid naar huis gaat. Samen met de stomaverpleegkundige ga je bepalen wat voor jou de beste oplossing is. Zo kan je later ook weer je werk hervatten en zoveel mogelijk je leven te leiden dat je was gewend.

In het ziekenhuis gaat de stomaverpleegkundige samen met jou oefenen je stoma zelf te leren verzorgen. Je kan na de operatie verzwakt zijn. Als het je in het begin moeite kost om je stoma te verzorgen, dan kan er ook een wijkverpleegkundige komen die jou in het begin gaat helpen.

Daarnaast zul je ook moeten wennen aan je veranderde lichaam. Dit kan je in het begin wat onzeker maken. Een stomaverpleegkundige zal je helpen om te gaan met je veranderde lichaamsbeeld. Het belangrijkste hierbij is dat je weer snel onafhankelijk bent.

Hoevaak je jouw stomzakje moet vervangen of legen, hangt van van het soort stoma dat je hebt. Over het algemeen maak je deze leeg als deze voor 2/3 is gevuld met ontlasting. Er is geen geschikt tijdstip op de dag. Vaak is dit voor of na het douchen.  

StomaWiki gaat dieper in op de verzorging van je stoma. Klik hier om StomaWiki te openen. 

De verschillende soorten oplossingen

Aan de zakjes van een 1-delig opvangsysteem is een speciale huidbeschermende kleeflaag bevestigd. Bij dit systeem wordt het opvangzakje rechtstreeks op de huid bevestigd. De huidplaat (A) en opvangzakje (B) zitten aan elkaar vast en zijn niet van elkaar te scheiden. De huidplaat is zeer huidvriendelijk en daardoor is het mogelijk het systeem regelmatig te verwisselen zonder dat er huidirritatie optreedt. Wanneer je een gevoelige huid hebt, kan door het regelmatig verwisselen huidbeschadiging optreden. In dat geval kan een tweedelig opvangsysteem uitkomst bieden.

Het 2-delig opvangsysteem bestaat uit een losse huidplaat (A) met een huidbeschermende kleeflaag waar een passend opvangzakje (B) op bevestigd wordt. De huidplaat en het zakje zijn te scheiden. Het is dus mogelijk het opvangzakje tussentijds te legen en te verwisselen zonder dat de huid belast wordt; de huidplaat blijft namelijk twee à drie dagen op de huid zitten. 

Personaliseer je stomamateriaal

Je kunt kiezen uit een beige of transparant zakje. Met een transparant zakje kan je heel makkelijk je stoma en de inhoud van het zakje controleren. Een beige zakje is ondoorzichtig en zorgt daardoor voor totale discretie. Beige zakjes zijn er ook met een kijkvenster (split cover) in het Softima® Active assortiment (1-delig).

Beige zakjes zijn er ook met een kijkvenster in het Softima® Active assortiment. Met dit slimme venster kun je eenvoudig controleren of de huidplaat rond de stoma nog goed zit en of het stomazakje vervangen of leeg gemaakt moet worden.

Het is belangrijk dat de opening van de huidplak de goede maat heeft. Deze kan je zelf knippen of je kan gebruik maken van huidplaten die van een opening zijn voorzien.

Je knipt je huidplaat met behulp van een mal. Deze moet je regelmatig aanpassen als je merkt dat de opening te wijd wordt. Als de opening namelijk te wijd is geknipt, komt de huid in contact met ontlasting. Hierdoor kan de huid beschadigd raken.

Een huidplaat bestaat uit hydrocolloïd. Hydrocolloïd een kleefmiddel met absorberend vermogen. Het past de kleefkracht aan op de vochtigheid van de huid en geeft bijna nooit huidproblemen of allergiën.

Een bolle huidplaat, ook wel convex genoemd, is bedoeld voor een stoma onder huidniveau of in een kuil. Als een stoma laag ligt, kunnen er makkelijk lekkages ontstaan en kan de ontlasting onder de plak komen. Een convex huidplaat duwt de stoma omhoog, waardoor dit minder snel gebeurt.