Vrije tijd en Hobby's  met een stoma

Productsnelzoeker

Kies een categorie of subcategorie

Sporten & Bewegen

Hobby's uitoefenen met je stoma

Sporten en bewegen

Bijna alle sporten kunnen beoefend worden. Voorzichtigheid is geboden bij contactsporten, zoals karate en boksen. Je stoma mag niet geraakt worden door een slag of stoot. Bij krachtsporten is aanbevolen om dit de eerste zes weken na de operatie niet te doen. Als je zwaar tilt komt er namelijk teveel druk op de buikwand te staan en kan er een breuk ontstaan. De darmen kunnen dan voor de buikspieren komen te liggen. 

Fietsen en wandelen

Het hebben van een stoma is geen belemmering om te fietsen of te wandelen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je, zoals bij iedere buitenactiviteit, extra materiaal mee moet nemen. Door bewegen komen de darmen op gang. Zorg dat, voordat je op de fiets stapt, je het zakje hebt leeggemaakt.

Sauna

Sauna

Je kan met je stomamateriaal een bezoek aan de sauna brengen. De huidplaat gaat meestal beter hechten aan de huid door de warmte van je lichaam. Door veel transpireren kan de huidplaat ook eerder los komen. Het is verstandig om hier op te letten en het zakje te verwisselen na een saunabezoek. De ervaring verschilt van stomadrager tot stomadrager, dus neem voldoende stomamateriaal mee. Als je de sauna ook bezocht voordat je een stoma had, raden we aan om dit gewoon nog steeds te blijven doen.

 

Stel je vraag

Andere onderwerpen