Vergoeding van je stomamateriaal

Productsnelzoeker

Kies een categorie of subcategorie

Vergoeding van je materiaal

Stomamateriaal en de vergoeding daarvan

De vergoeding van stomamateriaal valt onder je basisverzekering. Voor het bestellen van stomamateriaal betaal je aan het begin van het jaar eerst je eigen risico. Daarna wordt je stomamateriaal vergoed door je zorgverzekeraar.

Het is raadzaam om de zorgpremie en polis van je zorgverzekeraar in de gaten te houden. Alle zorgverzekeraars maken hun beleid bekend in het laatste kwartaal van het jaar. Bepaal dan of je nog bij je huidige zorgverzekeraar wil blijven. Het kan zijn dat het gunstiger is over te stappen. Check hiervoor de Zorgwijzer.

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan tot 1 januari.

Wisselen van stomamateriaal

Wisselen van stomamateriaal

Bij stomazorg draait het om functioneringsgericht voorschrijven. Dat wil zeggen dat je samen met je stomaverpleegkundige op zoek gaat naar het stomamateriaal en hulpmiddel dat het beste bij jou past. Dit kan in de loop van de tijd veranderen door problemen of omdat je zelf een betere oplossing hebt gevonden. Jij weet wat voor jou het beste is. Op StomaWiki kun je ook gratis proefzakjes aanvragen van een voor jou mogelijk beter passende oplossing.

Bekijk ook eens de brochure ‘Stomamaterialen en hulpmiddelen: wat moet je weten?' Deze brochure bevat de 10 belangrijkste vragen en antwoorden over stomamaterialen en hulpmiddelen.

Wie levert het materiaal?

Wie levert mijn stomamateriaal?

Het hangt af van de soort polis die je hebt bij je zorgverzekeraar wie je stomamateriaal levert. Bij een restitutiepolis mag je zelf de medisch speciaalzaak kiezen. Bij een naturapolis kun je je enkel wenden tot een medisch speciaalzaak waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Kies je voor een leverancier waar jouw zorgverzekeraar geen contract mee heeft? Dan kan het zijn dat je een deel van de kosten niet vergoed krijgt. Vraag altijd na of jouw zorgverzekeraar wel een contract heeft met de medisch speciaalzaak van jouw keuze. Jouw stomaverpleegkundige kan je hier vaak ook mee helpen.

Stel je vraag

Andere onderwerpen