Alle informatie over een urinestoma

Productsnelzoeker

Kies een categorie of subcategorie

Algemene informatie

Wat is een urinestoma?

Een urinestoma is een stoma die wordt gemaakt van een stukje dunne darm. Het stukje darm wordt aan een zijde met de twee urineleiders verbonden. Het andere uiteinde wordt in je buikwand gehecht en met een ongevouwen randje in de huid vastgehecht. Het stukje darm kan nog steeds samentrekken, waardoor de urine naar buiten komt. Bij een urinestoma is er geen sluitingsmechanisme. Hierdoor loopt urine bijna continu in het stoma opvangmateriaal.

B. Braun heeft verschillende oplossingen voor mensen met een urinestoma. Jij bepaalt samen met de stomaverpleegkundige, wat het beste bij jou past. Dit kan je in de loop van de tijd nog veranderen. De oplossingen zijn:

Elke oplossing heeft een draaikraantje aan de onderzijde van het zakje. Hierdoor is het zakje eenvoudig te openen en te legen. Het kraantje heeft een duidelijke open- en dichtstand en een antidruppelsysteem.

Je krijgt een urinestoma als je blaas is weggehaald of niet meer werkt. Redenen hiervoor zijn:

  • Blaaskanker
  • Aangeboren afwijkingen aan de blaas, bijvoorbeeld spina bifida
  • Ontstekingen van de blaaswand

 

In principe kan je met een stoma normaal functioneren. Het hebben van een stoma brengt wel grote veranderingen met zich mee. Voor de operatie maak je al een spannende periode door. Na de operatie zal je merken dat er een en ander is veranderd, je lichaam, je hygiënische gewoontes, je emoties.

Om dit allemaal weer een beetje op orde te krijgen, zal je al deze veranderingen moeten verwerken en inpassen in je leven.

Een grote verandering is dat je je urine niet meer op kunt houden en niet binnen je lichaam kunt verzamelen. Dit houdt in dat je opvangmateriaal moet dragen, het stomazakje. Er volgt een intensieve periode waarin je het aanbrengen van dit opvangmateriaal je eigen moet gaan maken. Dit gaat allemaal niet ineens, het zelfvertrouwen zal weer sterker worden naarmate je langer weer voor jezelf zorgt. Steun en begrip uit je directe omgeving kan je daar erg bij helpen. Je lichaam heeft je tijdelijk in de steek gelaten en zal er na de operatie ook anders uitzien. Om dit goed te verwerken heb je tijd nodig om weer te voelen dat het echt jouw lichaam is waar je gewoon weer trots op mag zijn.

Al met al een zeer emotionele tijd voor jou en je directe omgeving. In het begin zal het wel een aantal kleine aanpassingen vragen, zoals het regelmatig controleren of het zakje geleegd of vervangen moet worden. En je moet er atlijd aan denken reserve-opvangmateriaal mee te nemen zodat je de stoma, indien nodig, onderweg kan verschonen. Deze periode kost wel wat extra tijd, energie en inspanning, maar met de hulp van je naasten en de stomaverpleegkundige zal dat best lukken.

Oplossingen

De verschillende soorten oplossingen

1-delig opvangsysteem urinestoma

Aan de zakjes van een eendelig opvangsysteem is een speciale huidbeschermende kleeflaag bevestigd. Bij dit systeem wordt het opvangzakje met aftapkraantje rechtstreeks op de huid bevestigd. De huidplaat en opvangzakje zitten aan elkaar vast en zijn niet van elkaar te scheiden. De huidplaat is zeer huidvriendelijk en daardoor is het mogelijk het systeem regelmatig te verwisselen zonder dat er huidirritatie optreedt. Wanneer je een gevoelige huid hebt, kan door het regelmatig verwisselen huidbeschadiging optreden. In dat geval kan een tweedelig opvangsysteem uitkomst bieden.

Voor de nacht kan er met een universele connector een nachtopvangzak met extra opvangcapaciteit worden aangesloten. Het zakje is voorzien van een anti-reflux systeem om te voorkomen dat urine terugstroomt.

2-delig opvangsysteem urinestoma

Het tweedelig opvangsysteem bestaat uit een losse huidplaat met een huidbeschermende kleeflaag waar een passend opvangzakje met aftapkraantje op bevestigd wordt. De huidplaat en het zakje zijn te scheiden. Het is dus mogelijk het opvangzakje te verwisselen zonder dat de huid belast wordt; de huidplaat blijft namelijk twee à drie dagen op de huid zitten. 

Voor de nacht kan er met een universele connector een nachtopvangzak met extra opvangcapaciteit worden aangesloten. Het zakje is voorzien van een anti-reflux systeem om te voorkomen dat urine terugstroomt.

Personalisatie

Personaliseer je stomamateriaal

Kleuren urinestomazakjes

Je kunt kiezen uit een beige of transparant zakje. Met een transparant zakje kan je heel makkelijk je stoma en de inhoud van het zakje controleren. Een beige zakje is ondoorzichtig en zorgt daardoor voor totale discretie. 

Urinestoma op maat

Het is belangrijk dat de opening van de huidplak de goede maat heeft. Deze kan je zelf knippen of je kan gebruik maken van huidplaten die van een opening zijn voorzien.

Je knipt je huidplaat met behulp van een mal. Deze moet je regelmatig aanpassen als je merkt dat de opening te wijd wordt. Als de opening namelijk te wijd is geknipt, komt de huid in contact met urine. Hierdoor kan de huid beschadigd raken.

Huidplaat urinestoma

Een huidplaat bestaat uit hydrocolloïd. Hydrocolloïd een kleefmiddel met absorberend vermogen. Het past de kleefkracht aan op de vochtigheid van de huid en geeft bijna nooit huidproblemen of allergiën.

Een bolle huidplaat, ook wel convex genoemd, is bedoeld voor een stoma onder huidniveau of in een kuil. Als een stoma laag ligt, kunnen er makkelijk lekkages ontstaan en kan de urine onder de plak lopen. Een convex huidplaat duwt de stoma omhoog, waardoor dit minder snel gebeurt.

Stel je vraag

Andere onderwerpen