Zwemmen Met een stoma

Productsnelzoeker

Kies een categorie of subcategorie

Zwemmen met een stomazakje

man met een stoma spetterend bij een zwembad

Zwemmen met een stomazakje

Zwemmen is niet alleen leuk, maar ook een perfecte manier om fit te blijven. Het is een gezonde, weinig belastende activiteit die geweldig is voor je gezondheid; je kan het je hele leven doen, zelfs met een stoma. Maar voor mensen die pas een stoma hebben kan het een uitdaging zijn om te gaan zwemmen. Angst voor loslaten van je stomamateriaal en bezorgdheid over hoe andere mensen zouden kunnen reageren, kunnen redenen zijn waarom je niet durft te gaan zwemmen.

Heb vertrouwen in je lichaam en je stoma-opvangmateriaal

Onze stomazakjes zijn waterdicht(1) en blijven goed zitten op je huid ook al komt het in contact met water. Het is het geen probleem om in het water te gaan wanneer je daar zin in hebt: Of het nu in de zee, een meer, een rivier of een zwembad is - geniet gewoon van het water en spring erin als je daar zin in hebt.

De volgende adviezen van andere stomadragers geven je hopelijk het vertrouwen om te gaan zwemmen

 • Je kunt altijd beginnen met gewoon je voeten in het water te steken terwijl je op de rand van een zwembad zit of in de branding op het strand staat. Hiervoor hoef je geen badkleding aan. Dit kan gewoon in je korte broek of rok
 • Ervaar thuis het effect van water op je stomamateriaal tijdens douchen of baden zodat je vertrouwen krijgt in je stoma-materiaal
 • Zorg dat je maag leeg is voordat je het water in gaat als je een colostoma of ileostoma hebt. Als je als colostomadrager je stoelgang patroon kent ga dan zwemmen nadat je ontlasting hebt gehad. Verschoon je zakje en wacht bij een eendelig systeem even totdat de stoma huidplaat goed kleeft op je huid.

Geschikte stomazakjes

Welk stomazakje is geschikt om mee te zwemmen?

Ga zwemmen met je gebruikelijke stomazakje, vooral als je een eendelig systeem gebruikt. Te vaak wisselen van je stomazakje kan huidirritatie veroorzaken. Eendelige zakjes zijn onopvallend en bijna niet zichtbaar onder zwemkleding. Ook tweedelig systemen zijn steeds platter en onopvallender en je kan voor tijdens het zwemmen of baden kiezen voor een kleiner formaat zakje of voor een gesloten zakje kiezen als je normaal een leegbaar zakje gebruikt. Ervaar zelf wat voor jou het prettigst is! Onze stomazakjes zijn waterdicht, net als de kleeflaag van onze huidplaten (tweedelige systemen) en huidbeschermers (eendelige systemen). Vergeet alleen niet het filter aan de bovenkant van je zakje af te plakken als je zakje een filter heeft. In de verpakking van je stomazakjes vind je deze beschermingsstickers in de juiste maat.

Hieronder vind je nog een aantal tips van stomadragers:

 • Leeg of vervang je zakje voordat je het water in gaat.
 • Als je net je huidplaat hebt vervangen wacht dan even een paar uur voordat je gaat zwemmen want de huidplaat moet zich eerst volledig aan de huid hebben gehecht.
 • Als je je onzeker voelt, doe het dan stapje voor stapje: Begin met een paar baantjes en blijf dan steeds langer in het water. Controleer of je stomamateriaal nog goed vast zit.
 • We hebben van stomadragers de feedback gekregen dat ze enkele uren zonder problemen in het water kunnen blijven. Maar het is voor iedereen verschillend en je moet gaan ervaren hoe dat bij jou zit.
 • In het algemeen hoef je het zakje en de huidplaat na het zwemmen niet te verwisselen. Controleer gewoon de hechting en zolang die in orde is, kun je het stomamateriaal laten zitten.
 • Sommige mensen zweren bij huidplaat pleisterstrips, maantjes ringen, maar deze moet je alleen gebruiken als het nodig is. Zonder kan ook prima. Andere stomadragers zeggen dat ze gewoon waterdichte medische tape op de randen van hun huidplaat plakken, maar wees voorzichtig dat de lijm in deze tape je huid niet irriteert. Probeer alleen wat jou helpt om eventuele angst voor het loslaten van je stomamateriaal te overwinnen.
 • Dep je huid en het stomamateriaal droog wanneer je uit het water komt. Of laat het gewoon vanzelf drogen.

Geschikte zwemkleding

Wat is geschikte zwemkleding met een stoma?

We zijn allemaal verschillend. Het is aan jou of je je stoma wilt laten zien of verbergen. Als je je stoma liever niet in het openbaar laat zien, betekent dat niet dat je je ervoor schaamt. Iedereen heeft het recht om te doen waar hij of zij zich prettig bij voelt. Want iedereen is anders en niemand mag veroordeeld worden. Kies dus waar jij je goed bij voelt.

De keuze van je badkleding kan je helpen in hoe zelfverzekerd je je voelt. Je hoeft echt niet perse speciale zwemkleding voor stomadragers te kopen. Kijk gewoon hoe goed het badpak of de zwembroek helpt om je stoma te verbergen. Een wat hoger model of een buikband kan er ook voor zorgen dat het stomamateriaal op het lichaam blijft waardoor je het gevoel hebt dat alles "op zijn plaats" zit.

Kledingadviezen

Adviezen voor zwemkleding

 • Probeer verschillende outfits; je keuze kan variëren, ga je naar het zwembad of het strand.
 • Kies zwemkleding met een motief, de contouren van je stomazakje vallen dan minder op.
 • Hetzelfde geldt voor zwemkleding met ruches, er zijn echt hele mooie zwempakken voor vrouwen.
 • Als je de voorkeur geeft aan tweedelige zwemkleding, kunt u een zwembroek met hoge taille of een zwembroekje gecombineerd met een tankini, een bovenstuk in hemd model overwegen.
 • Voor mannen zal een hoog vallende zwembroek je stoma perfect bedekken.
 • Voor meer zekerheid kan je ook kiezen strakke zwempakken, zwemshirts of een wetsuit.
 • Daarnaast kan je ook verschillende 'lagen' combineren en strakkere of zelfs ondersteunende onderkleding onder je zwemkleding dragen.
 • Een andere optie zijn voile omslagdoeken, waarvan de stof weer snel droogt.
 • Als je twijfelt wat er gebeurt als je zwemkleding nat wordt kan je het thuis eerst uitproberen. Maak je zwem outfit nat onder de douche en kijk of het opvalt. Realiseer wel, jij ziet zelf altijd meer dan andere mensen.
   

Afplakken van het filter

Hoe plak ik het filter van mijn stoma-zakje af?

Voor het baden, douchen of zwemmen is het belangrijk om het filter van je gesloten of leegbare stomazakje te bedekken met de beschermingssticker om de werking van het filter te behouden. Deze stickers worden meegeleverd in de verpakking van je stomazakjes. Het gebruik ervan is vrij eenvoudig, maar verschilt enigszins naargelang het zakje dat u gebruikt. Vergeet niet de filterbeschermingssticker weer te verwijderen na het baden, douchen of zwemmen.

stomazakjes met filter in het midden
Zakjes met het filter in het midden aan de bovenzijde
 • Haal een van de filterbeschermingsstickers los van het stickervel. Je vindt deze in de verpakking van je stomazakjes
 • Plak de sticker over de gehele opening zodat het gehele filter is beschermd
 • Dit geldt voor Softima® gesloten zakjes (Mini/Midi), Softima® leegbare Roll'up zakjes, Softima® Active (Gesloten en Roll'up), Softima® 3S zakjes (Gesloten / Roll'up/ High Flow) en Softima® Key (Gesloten en Roll'up) zakjes.
Hoe plak je het filter af bij zakjes met een kijkvenster
 • Haal een van de filterbeschermingsstickers los van het stickervel. Je vindt deze in de verpakking van je stomazakjes
 • Het filter bevindt zich onder de coverlaag Open het kijkvenster aan de bovenzijde
 • Plak de sticker over de gehele opening zodat het gehele filter is beschermd
   

Dit geldt voor alle stomazakjes met een split cover/kijkvenster.

Zakjes met het filter links boven
 • Haal een van de filterbeschermingsstickers los van het stickervel. Je vindt deze in de verpakking van je stomazakjes
 • Het filter bevindt zich onder de coverlaag Open het kijkvenster aan de bovenzijde
 • Plak de sticker over de gehele opening zodat het gehele filter is beschermd
   

Dit geldt voor alle stomazakjes met een split cover/kijkvenster.

Stel je vraag

Andere onderwerpen