Mijn dikke darmstoma voelt als een bevrijding

Productsnelzoeker

Kies een categorie of subcategorie

"Mijn dikke darmstoma voelt als een bevrijding"

Bert kan door het sleutel in het slotsysteem van Softima® Key zelf zijn stomazakje vervangen.

Een roosje op de buik links van de navel. Met een zakje afgesloten. Gelijk de zak onder de kont van ’t paard. Van de schillenboer in de Jordaan.
De achterdeur op slot. Geen zitting meer als vanouds. Het gaat nu via de roos. Die met het zakje op de buik.
 

"Naast een katheter heb ik ook een dikke darmstoma en ben hier heel open over. Iemand zei me dan ook wat fijn dat je dit durft te delen, alsof ik uit de kast kom met mijn stoma.

Volgens Lydia de vrouw van Bert zit er meer taboe op de stoma dan op zijn intermitterende katheter. Voor hemzelf niet maar voor de omgeving. Het stoma is een kwetsbaarder onderwerp dan de katheter. Het is ontlasting en dat is iets anders dan plas. Poep is viezer dan urine en gaat gepaard met meer geur en er wordt altijd iets van kanker of de ziekte van Chrohn aan gekoppeld. Of incontinentie, maar dat speelde allemaal niet bij mij. De operatie bij mij was relatief eenvoudig, er hoefde niets van de darmen weggehaald te worden. Dan had je een veel intensere operatie gehad. Mijn stoma-operatie is cosmetisch zei iemand tegen mij en niet medisch noodzakelijk. Om niet 2 x per dag het transfer naar het toilet te hoeven maken, is er bij mij ook een dikke darm stoma aangelegd. Fysiek en ergonomisch gezien is het natuurlijk wel medisch noodzakelijk. Mensen tillen daar veel zwaarder aan dan ik dat doe. Ik heb er alleen maar gemak van."

"Ik heb een 2-delig kleefsysteem op mijn buik. Mijn stoma zit op de ideale plek voor de verzorging. Daar heeft de chirurg rekening mee gehouden. Ik kan door het sleutel in het slotsysteem van Softima® Key zelf mijn stomazakje vervangen. Mijn handen zijn atrofisch maar met dit geleidingssysteem hoef ik geen druk te zetten op mijn buik. Ik zet het tabje in de inkeping van de huidpaat en kleef al wrijvend het zakje op de flexibele huidplaat. Ik heb niet eens een spiegel nodig. Het kan niet misgaan."

Door de stoma hoef ik minder te wachten

“Ik kan niet lopen. Lydia legt mij in bed en draait mij op mijn rechterzij en omdat ik niet terug kan draaien, lig ik zo de hele nacht. Dat zijn dingen die voor jou heel vanzelfsprekend zijn. Als het mooi weer is en je bent om 6 uur klaarwakker dan kan je opstaan voor mooie ochtendwandeling. Jij springt je bed uit kleed je aan en gaat een stuk lopen. Bij mij komt om x tijd de thuiszorg die me uit bed haalt en of het nu regent of prachtig weer is ik moet wachten tot ze me uit bed halen. Jij draait je als het takkeweer is of als het 10 graden vriest nog een keertje om en denkt dat croissantje komt later wel.

"Mijn hele leven staat in het teken van wachten. Wachten op vervoer, wachten op de thuiszorg. Mijn ziekte zet me regelmatig in de wachtstand. Dat is een levenshouding, maar als ik me daar druk over moet maken dan heb ik geen leven meer en mijn omgeving ook niet. Tijdens mijn laatste vakantie heb ik ervaren hoe fijn het is dat ik s’ochtends en s’avonds niet meer op de toilet gezet hoeft te worden. Want op vakantie is er altijd gehannes met die toiletten. Ik noem het altijd zitting houden en dat is 2 x per dag en nam veel tijd in beslag."

Op vakantie met een stoma

“Thuis is alles optimaal, de optimale situatie vind je nooit op vakanties. Het niet meer op het toilet gezet te hoeven worden, scheelt veel gedoe. We hebben allebei meer vakantie. 2x per dag op toilet is fysiek zwaar en je moet hierbij geholpen worden. In uiterste nood belde ik mijn vrouw op haar werk en dan moest zij komen om mij op toilet te zetten. Dat hoeft nu gelukkig niet meer. Als ik om 15.00 uur krampen krijg dan zou je normaal naar het toilet gaan, maar ik weet dan dat Lydia om 15.30 uur thuis is en dan houd ik het wel op. Gelukkig is mijn stoelgang erg regelmatig maar het tijdstip kon wel variëren. Als ik op het toilet werd gezet dan lukte het ook.“

Mijn stoma en ik

“Thuis heb je dingen allemaal goed geregeld dan is het fysiek nog wel zwaar maar op vakantie vind je nooit de optimale situatie. De definitie en daadwerkelijke situatie van een aangepaste toilet is zo divers en houdt soms alleen maar in dat er een beugel naast het toilet hangt. Ik kan zelf niet de deur openmaken en ben dan toch nog afhankelijk van anderen en moet hulp vragen om de deur open te maken.

Het enige waar we nu op vakantielocaties nog rekening mee moeten houden is, naast een hoog-laag bed en een brede deur, of ik zelf naar binnen kan met de rolstoel en of de kamer groot genoeg om de draaicirkel te maken. Toilet en badkamer zijn niet meer van belang want Softima® Key en Actreen® maken de toilet overbodig. We hebben nu meer keuze in vakantielokaties, een vakantie is nu echt vakantie. Het is vooral voor mij fysiek minder belastend. Ik hoef niet meer die tillift ingesleept te worden. Doordat ik hele dagen op mijn billen zit, is mijn huid erg gevoelig en omdat het afvegen niet meer hoeft scheelt dat ook weer voor mijn huid. Een dikke darmstoma levert mij alleen maar voordelen op. Het voelt als een bevrijding.” 

Testimonials van gebruikers weerspiegelen de ervaringen van individuen die onze producten en/of diensten hebben gebruikt. Het zijn individuele ervaringen die het echte leven weergeven van diegenen. Tevens, zijn het individuele resultaten en resultaten kunnen variëren. Wij doen op geen enkel moment een aanname dat deze resultaten algemeen gelden voor andere gebruikers. De testimonials zijn niet noodzakelijk representatief voor diegenen die onze producten en/of diensten zullen gebruiken. Lees voor het gebruik daarom altijd de gebruiksaanwijzing.