Alle informatie Over een colostoma

Productsnelzoeker

Kies een categorie of subcategorie

Algemene informatie

Colostoma: alle informatie over je dikke darmstoma

Een dikke darmstoma, ook wel colostoma genoemd, wordt door een chirurg aangelegd wanneer je een probleem met je darmen hebt. Hierbij is een stukje darm op je buik ingehecht en kan tijdelijk of blijvend zijn. Bij een tijdelijke colostoma is deze aangelegd om het zieke stukje darm te ontlasten. Voor het opvangen van je ontlasting, dat nu via de buik komt, is er speciaal opvangmateriaal ontwikkeld.  Dit is verkrijgbaar in verschillende vormen. Samen met je stomaverpleegkundige ga je op zoek naar de oplossing die het beste bij jou past.

Er zijn verschillende redenen waarom een colostoma noodzakelijk is. De belangrijkste daarvan zijn:

  • Een gezwel of tumor in de darmen
  • Ontstekingsziekte, zoals de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa
  • Aangeboren afwijking, bijvoorbeeld spina bifida
  • Tijdelijk ontzien van de plek waar de darm is geopereerd of behandeld wordt, bijvoorbeeld bij bestraling

In principe kan je met een colostoma normaal functioneren. Het hebben van een colostoma brengt wel grote veranderingen met zich mee. Voor de operatie maak je al een spannende periode door. Na de operatie zal je merken dat er een en ander is veranderd, je lichaam, je hygiënische gewoontes, je emoties.

Om dit allemaal weer een beetje op orde te krijgen, zal je al deze veranderingen moeten verwerken en inpassen in je leven.

Een grote verandering is dat je je ontlasting niet meer op kunt houden en niet binnen je lichaam kunt verzamelen. Dit houdt in dat je opvangmateriaal moet dragen, het stomazakje. Er volgt een intensieve periode waarin je het aanbrengen van dit opvangmateriaal je eigen moet gaan maken. Dit gaat allemaal niet ineens, het zelfvertrouwen zal weer sterker worden naarmate je langer weer voor jezelf zorgt. Steun en begrip uit je directe omgeving kan je daar erg bij helpen. Je lichaam heeft je tijdelijk in de steek gelaten en zal er na de operatie ook anders uitzien. Om dit goed te verwerken heb je tijd nodig om weer te voelen dat het echt jouw lichaam is waar je gewoon weer trots op mag zijn.

Al met al een zeer emotionele tijd voor jou en je directe omgeving. In het begin zal het wel een aantal kleine aanpassingen vragen, zoals het regelmatig controleren of het zakje geleegd of vervangen moet worden. En je moet er atlijd aan denken reserve-opvangmateriaal mee te nemen zodat je de colostoma, indien nodig, onderweg kan verschonen. Deze periode kost wel wat extra tijd, energie en inspanning, maar met de hulp van je naasten en de stomaverpleegkundige zal dat best lukken.

Oplossingen

Colostoma: de verschillende soorten oplossingen

De verschillende soorten oplossingen

1-delig opvangsysteem
Softima® en Softima® Active

Aan de zakjes van een eendelig opvangsysteem is een speciale huidbeschermende kleeflaag bevestigd. Bij dit systeem wordt het opvangzakje rechtstreeks op de huid bevestigd. De huidplaat en opvangzakje zitten aan elkaar vast en zijn niet van elkaar te scheiden. De huidplaat is zeer huidvriendelijk en daardoor is het mogelijk het systeem regelmatig te verwisselen zonder dat er huidirritatie optreedt. Wanneer je een gevoelige huid hebt, kan door het regelmatig verwisselen huidbeschadiging optreden. In dat geval kan een tweedelig opvangsysteem uitkomst bieden.

2-delig opvangsysteem dikke darmstoma
Voorbeeld Softima® 3S

Het tweedelig opvangsysteem bestaat uit een losse huidplaat met een huidbeschermende kleeflaag waar een passend opvangzakje op bevestigd wordt. De huidplaat en het zakje zijn te scheiden. Het is dus mogelijk het opvangzakje tussentijds te legen en te verwisselen zonder dat de huid belast wordt; de huidplaat blijft namelijk twee à drie dagen op de huid zitten. 

Dikke darmstoma: welk stoma opvangmateriaal is voor mij geschikt?

B. Braun heeft vier verschillende oplossingen voor mensen met een dikke darmstoma. Jij bepaalt, samen met de stomaverpleegkundige, wat het beste bij jou past. Dit kan je in de loop van de tijd nog veranderen. De zes oplossingen zijn:

Personalisatie

Personaliseer je stomamateriaal

Kleur dikke darmstoma

Je kunt kiezen uit een beige of transparant zakje. Met een transparant zakje kan je heel makkelijk je colostoma en de inhoud van het zakje controleren. Een beige zakje is ondoorzichtig en zorgt daardoor voor totale discretie. Beige zakjes zijn er ook met een kijkvenster (split cover) in het Softima® Active assortiment (1-delig).

Kijkvenster dikke darmstoma

Beige zakjes, in leegbare of gesloten variant, zijn er ook met een kijkvenster in het Softima® en Softima® Active assortiment. Met dit slimme venster kun je eenvoudig controleren of de huidplaat rond de colostoma nog goed zit en of het stomazakje vervangen of leeg gemaakt moet worden.

Stoma op maat

Het is belangrijk dat de opening van de huidplak de goede maat heeft. Deze kan je zelf knippen of je kan gebruik maken van huidplaten die van een opening zijn voorzien.

Je knipt je huidplaat met behulp van een mal. Deze moet je regelmatig aanpassen als je merkt dat de opening te wijd wordt. Als de opening namelijk te wijd is geknipt, komt de huid in contact met ontlasting. Hierdoor kan de huid beschadigd raken.

huidplaat dikke darmstoma

Een huidplaat bestaat uit hydrocolloïd. Hydrocolloïd is een kleefmiddel met absorberend vermogen. Het past de kleefkracht aan op de vochtigheid van de huid en geeft bijna nooit huidproblemen of allergiën.

Een bolle huidplaat, ook wel convex genoemd, is bedoeld voor een stoma onder huidniveau of in een kuil. Als een stoma laag ligt, kunnen er makkelijk lekkages ontstaan en kan de ontlasting onder de plak komen. Een convex huidplaat duwt de stoma omhoog, waardoor dit minder snel gebeurt.

Stel je vraag

Andere onderwerpen