Katheteriseren Man

Productsnelzoeker

Kies een categorie of subcategorie

Test gratis een van onze katheters!

Vraag een gratis proefpakket aan.

Klik hier voor een gratis proefpakket

Stappenplan katheteriseren

Stappenplan voor katheterisatie

Wanneer jezelf moet katheteriseren, bijvoorbeeld met een eenmalige katheter, kan je dat op verschillende manieren doen. Probeer uit welke houding je het prettigst vindt. Staand voor het toilet of met je rolstoel voor een (invalide)toilet.

Je hebt alleen een Actreen® Hi-lite katheter nodig die je op verschillende manieren kunt openen en waarbij de katheterverpakking er voor zorgt dat je de katheter zelf niet hoeft aan te raken. Dit noem je ook wel een no-touch principe. Het is belangrijk dat je de katheter niet aanraakt omdat je zo blaasontstekingen voorkomt. Een stappenplan, ook wel protocol, zorgt ervoor dat dit door steeds dezelfde werkwijze toe te passen een alledaagse routine wordt. Iedereen kan het leren, je continentieverpleegkundige zal je alles goed uitleggen en met je oefenen. Het is belangrijk dat je deze handeling leert in te passen in je dagelijkse leven, zodat je kunt blijven genieten van je dagelijkse bezigheden, hobby’s en vrije tijd. Zo voorkom je ook problemen, zoals urineretentie.

Stappenplan voor thuis of onderweg

Stappenplan voor thuis of onderweg

Het stappenplan “thuis” is voor als er een toilet in de buurt is. Het stappenplan ‘’onderweg” is van toepassing als je katheteriseert met een geïntegreerde opvangzak. Dit is handig als er geen toilet in de buurt is, een transfer niet meer lukt of als je liever op bed katheteriseert.

Als je nog spontaan kunt plassen, doe dit dan eerst. Daarna volg je het stappenplan. Door de ingenieuze verpakking van Actreen® Hi-lite cath kan je kiezen welke wijze van openen voor jou het handigst is.

Zelfkatheterisatie thuis (video)

Instructievideo zelfkatheterisatie met Actreen® Hi-Lite Cath

Deze instructie bekijken met tekst en foto's?

Bovenstaande video-instructie is ook uitgeschreven als een kant-en-klaar stappenplan.

Klik hier om de het stappenplan te bekijken

Zelfkatheterisatie onderweg (video)

Instructievideo zelfkatheterisatie met Actreen® Hi-Lite Set

Deze instructie bekijken met tekst en foto's?

Bovenstaande video-instructie is ook uitgeschreven als een kant-en-klaar stappenplan.

Klik hier om de het stappenplan te bekijken

Overige KatheterWiki onderwerpen

Social Media

Niets missen? Volg ons dan op social media