Actreen® Act green goed voor jou en het milieu

Productsnelzoeker

Kies een categorie of subcategorie

Denk aan de oceaan   

In de afgelopen 50 jaar is het milieu bewustzijn toegenomen: met goede reden, zoals je zelf kunt zien in de video. Naast de opwarming van de aarde is ook de vervuiling van de oceanen een toenemend probleem. De keuze voor een katheter kan hier het verschil maken, laten we nu in actie komen voor morgen.

De grote hoeveelheid plastic afval in de natuur heeft geleid tot het ontstaan van een heus 7e continent. In tegenstelling tot organische materialen "verdwijnt" plastic nooit uit de natuur, maar hoopt het zich op in het milieu, vooral in de oceanen1. Ongeveer 80 procent van het afval in zee is afkomstig van activiteiten op het land2. Het kan bijvoorbeeld tot 500 jaar duren voordat een wegwerpluier of een plastic fles in microscopisch kleine stukjes is afgebroken.

Vandaag de dag sterven 1,5 miljoen dieren per jaar aan plastic en in 2050 zal ongeveer 99 procent van de zeedieren plastic hebben gegeten3. Afval is dus een onderdeel geworden van onze menselijke voedselketen, er zijn namelijk deeltjes zijn aangetroffen in mosselen, krabben en vis4.

Wat is nu de link tussen plastic soep en jouw katheter voor zelfkatheterisatie?

Elke dag heb je ongeveer vijf katheters nodig5: deze katheters voor eenmalig gebruik behoren tot je dagelijkse routine en helpen jou het leven gemakkelijker te maken. Na gebruik is het echter niets meer dan plastic afval. En jij kan invloed uitoefenen op de hoeveelheid afval die je produceert.

Kathetergebruik per jaar
Voorbeeld berekening van kathetergebruik gedurende een jaar.

Ook al lijken katheters op elkaar, toch zijn er kleine verschillen met veel invloed op onze omgeving. Het is aan jou welke katheter je gebruikt en met deze keuze kan je een verschil maken omdat kathetermerken zich onderscheiden in:

  • Gewicht
  • Verpakkingsmateriaal
  • Hoeveelheid plastic onderdelen en hun recyclebaarheid

Waar ecodesign en innovatie samenkomt

Het is dus aan jou om te kiezen voor een katheter die betrouwbaar is en die het comfort biedt dat je nodig hebt. Ontdek Actreen®, de veilige, efficiënte en gebruiksvriendelijke7 katheter die je ecologische voetafdruk zelfs kleiner maakt6.

De ecologische voordelen van Actreen®

Milieuvriendelijke katheter

De milieuvriendelijke katheter

Actreen® is gemaakt van TPO (thermoplastisch polyolefine), een polymeer dat geen weekmakers bevat. Hierdoor bevat de katheter geen schadelijke materialen en hulpstoffen zoals bij zacht PVC. Bovendien is Actreen® is latex- en PVC-vrij6.

Lichtgewicht katheter

Lichtgewicht katheter 

Omdat TPO een lagere dichtheid heeft dan PVC, is er minder materiaal nodig om een katheter te produceren8. Dit leidt tot een vermindering van het totale materiaalverbruik en plastic afval. 

Gemakkelijk te recyclen verpakking

Gemakkelijk te recyclen verpakking 

Minder materiaal en minder onderdelen zijn de sleutel tot eenvoudiger recyclen. In vergelijking met de belangrijkste concurrerende producten bestaat Actreen® uit minder onderdelen en bevat de primaire verpakking geen aluminium of hard plastic, die beide moeilijker te recyclen zijn6. Gooi je gebruikte katheter weg bij het plastic afval.

Afvalverwerking zonder giftige stoffen

Afvalverwerking zonder giftige stoffen 

Bij de verbranding van de PE-kunststof waarvan Actreen® is gemaakt, komen geen giftige stoffen vrij in de lucht. Het proces is vrij van luchtverontreiniging.

Wil je zelf Actreen® katheters proberen?

Vraag een gratis proefpakket aan en ervaar de voordelen.

Klik hier om een proefpakket aan te vragen

Wat is de invloed van katheters op je toiletafval?

Een van de merkbare verschillen tussen Actreen® en andere intermitterende katheters is drastisch minder afval in de badkamer of het toilet. Dankzij het eco-ontwerp is het volume van het product merkbaar kleiner. Ontdek hoe groot dit verschil werkelijk is6.

Bereken je plastic afval

Milieubewustzijn zit in het DNA van Actreen®

Terugkijkend naar de beginjaren van Actreen® blijkt dat de katheter vanaf het begin een milieuvriendelijk ontwerp had. De eerste producten werden ontwikkeld in 2004 en er zijn sindsdien voortdurend verbeteringen aangebracht.

B. Braun commiteert zich al sinds 2004 aan een mileumanagementsysteem (ISO 14001 EMS).

Daar waar het mogelijk en zinvol is, verminderen wij ons verbruik van grondstoffen en richten wij ons op alternatieve en duurzame concepten. Als toekomstgerichte onderneming houden wij rekening met de effecten van al onze zakelijke beslissingen op het milieu en streven wij ernaar onze milieubalans voortdurend te verbeteren. Met de toekomstige generaties in het achterhoofd, gaan we een stap verder en overtreffen we de wettelijke vereisten. Dit omvat ook de voortdurende evaluatie van onze bijdragen aan de bescherming van het milieu.

Wat betekent dit nu voor jou?

Jij kan kiezen welke katheter bij jouw levensstijl past. Actreen® is meer dan alleen een handige en comfortabele katheter: het vermindert direct je plastic afval en helpt om de oceanen minder te vervuilen6-7. Want een groot deel van al het plastic afval dat we produceren, komt in de oceaan terecht. Daarom is het belangrijk om zo min mogelijk zwerfafval te produceren. Het is aan jou om een stap in de goede richting te zetten.

Dit alles is mogelijk omdat Actreen®:

  • Het meest lichtgewicht product is, dus minder afval in gewicht en volume6
  • Gemaakt is van milieuvriendelijk thermoplastisch polyolefine8
  • Opgebouwd uit slechts 3 onderdelen die volledig recyclebaar zijn6
  • Verpakt in een polyethyleen (PE) folieverpakking die recyclebaar is6-9

Handig voor jou en goed voor het milieu.

Denk aan morgen - met Actreen®!

Actreen® verrassend praktisch!

Bestel je Actreen® sample

Wil je zelf Actreen® katheters proberen?

Vraag een gratis proefpakket aan en ervaar de voordelen.

Klik hier om een proefpakket aan te vragen

Bronnen

1. https://www.eea.europa.eu/fr/signaux/signaux-2014/gros-plan/des-ordures-dans-nos-oceans (04.11.2020)
2. https://www.ecologique-solidaire.gouv.fr/dechets-marins (04.11.2020)
3. https://www.novethic.fr/actualite/environnement/pollution/isr-rse/danger-plastique-les-chiffres-chocs-de-ce-fleau-planetaire-146770.html (04.11.2020) 
4. https://www.worldoceannetwork.org/wp-content/uploads/2017/05/03-fr-la-pollution-marine-et-notre-sant%C3%A9.pdf (04.11.2020)
5. Block B. et al. EAU Guidelines in Neuro-Urology. Neuro Urology, March 2016. https://uroweb.org/wp-content/uploads/EAU-Guidelines-Neuro-urology-2016-1.pdf 
6. F. Bouton EVEA, 16 May 2017. Environmental comparison between Actreen® Hi-Lite range and competitor products. External Report. Data on file.
7. Satisfaction survey completed by 198 Actreen® Hi-Lite users in France, November 2016. Results: Discretion rated 79 percent, easy usage rated 93 percent. 
8. Xiong Wang and al. Toughened High-Flow Polypropylene with Polyolefin-Based Elastomers, Polymers (Basel). 2019 Dec; 11(12): 1976. doi: 10.3390/polym11121976 page 2
9. Rew M., Lake H. A survey of short- and long-term pre-lubricated intermittent catheters. Br J Nurs. 2013 Oct 10-23; 22(18): 12, 14-18. doi: 10.12968/bjon.2013.22.Sup18.page12. 

Social Media

Niets missen? Volg ons dan op social media