KatheterWiki Over eenmalig katheteriseren

Productsnelzoeker

Kies een categorie of subcategorie

Alles over de eenmalige katheter

Veelgestelde vragen over katheters

Zelfkatheterisatie is een effectieve methode voor het behandelen van urineretentie. Dit geeft jou weer vrijheid, waardoor de kwaliteit van leven aanzienlijk verbetert. In de afgelopen jaren is zelf katheterisatie de voorkeursbehandeling geworden voor de behandeling van neurogene blaasdisfunctie. Deze kan ontstaan door aandoeningen als een dwarslaesie, spina bifida of Multiple Sclerose (MS).

Zelfkatheterisatie wordt pas geadviseerd nadat een arts alle aspecten van het ziektepatroon zorgvuldig heeft overwogen. Ook wordt eerst onderzocht of er sprake is van urineretentie. Dit wordt gedaan door de blaas een aantal keer te legen met behulp van een katheter. Als er steeds een bepaalde hoeveelheid urine in de blaas achterblijft, is dat een reden om met zelf katheterisatie te starten.

Een gezonde blaas wordt regelmatig geleegd. Dit is ongeveer vijf tot zes keer per dag. Het aantal keer katheteriseren verschilt per persoon en is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de hoeveelheid die je drinkt, het weer, aanvullende voorgeschreven medicatie en de specifieke reden voor katheterisatie. De behandelend arts laat je weten hoe vaak je moet katheteriseren. Zelf moet je nadenken over de beste momenten van de dag om te katheteriseren, passend bij je levensstijl.

Klik op de afbeelding om de uitleg in volledige grootte te bekijken.

Klik op de afbeelding om de uitleg in volledige grootte te bekijken.

Het varieert hoeveel je per dag moet drinken, afhankelijk van hoe actief je bent en hoe hoog de temperatuur is. Je moet ernaar streven om ongeveer 1,5 liter tot 2 liter vloeistof per dag te drinken. Probeer ook cafeïne houdende drank, zoals koffie en thee, te vermijden.

Ga in een comfortabele positie zitten als je problemen hebt met het inbrengen van de katheter. Probeer te ontspannen en wacht een tijdje voordat je het opnieuw probeert. Het nemen van een bad kan ook helpen om te ontspannen. Neem contact op met je zorgverlener als je merkt dat je de katheter meerdere keren zelf niet in kunt inbrengen.

Probeer je geen zorgen te maken als je de katheter niet krijgt verwijderd. Wacht even voordat je het opnieuw probeert. Hoesten kan soms ook helpen om de katheter los te maken.

Het is belangrijk om je blaas niet te vol te laten lopen. De volgende symptomen kunnen erop wijzen dat je blaas te vol is geworden:

  • Een opgeblazen onderbuik
  • Hoofdpijn
  • Warm en zweterig gevoel

Als er geen urine uit de katheter komt, verwijder je de katheter en probeer je het nog een keer met een nieuwe katheter. Zorg ervoor dat je de katheter op de juiste plaats inbrengt. Als er nog steeds geen urine uitkomt en je voelt dat de blaas nog vol is, neem dan contact op met je arts.

Een van de meest voorkomende complicaties bij zelfkatheterisatie is een urineweginfectie. Er kan ook bloed in de urine zitten of het inbrengen van de katheter gaat moeizaam. Neem contact op met je arts als je hier last van hebt.

De symptomen die op een urineweginfectie kunnen wijzen zijn:

  • Een branderig gevoel
  • Koorts
  • Een grieperig gevoel
  • Een troebele en onaangename geurende urine

Neem in het geval van het bovenstaande symptomen contact op met je arts. Verhoog ook de vochtinname.

Kinderen met blaasproblemen (neurogene blaasdisfunctie) kunnen worden gekatheteriseerd door ouders/verzorgers of een professionele zorgverlener. Belangrijk is dat er zo steriel mogelijk wordt gekatheteriseerd. Dit kan prima met de Actreen® katheters, omdat door de handige verpakking en de wijze van openen de katheter in principe niet hoeft te worden aangeraakt. Na een zorgvuldige training van een continentie verpleegkundige kunnen ouders hun eigen kind katheteriseren.

De leeftijd waarop een kind zelf begint met katheteriseren, hangt af van de eigen ontwikkeling en zelfvertrouwen.

Voor jonge kinderen en baby's heeft B.Braun Actreen® katheters met een diameter van 2,0 - 2,7 mm (charrière 06 - charrière 08)